Život i stil
Sok od zove je idealno osvježenje u ljetnim danima
#

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonida, karotena, vitamina C. Decenijama je ova biljka u funkciji zdravlja ljudi. Zova se kao narodni lijek upotrebljava za jačanje imuniteta, protiv prehlade i gripe. Zatim, za liječenje virusnih i bakterijskih infekcija krajnika, suzbijanje kašlja, za poboljšanje zdravlja srca, poboljšavanje vida, snižavanje holesterola, a preporučuje se i kao antioksidans

Biljka zova sadrži vitamine A i B i značajnu količinu vitamina C. Flavonoidi i antocijani su snažni antioksidansi koji štite ćelije organizma od oštećenja. Zova također ima blago laksativno i diuretičko dejstvo.

Sok od zove

Svi najradije tokom ljetnih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipajte u staklene boce.

Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu za pripremu soka.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.