Život i stil
Spasila joj život: Kujica dvaput 'dijagnosticirala' tumor jajnika Pseći njuh spasio život vlasnici

Kad se vrati s pretraga, Stephanie se mora presvući iz odjeće u kojoj je bila jer inače Sierra postaje anksiozna zbog samog 'mirisa raka' koji gazdarica 'donese' iz bolnice.

Bivša sudska službenica Stephanie Herfel (52) smatra da joj je njezin kućni ljubimac spasio život nakon što joj je nanjušio rak. Amerikanka je osjećala jaku bol u abdomenu, a liječnik ju je poslao kući s dijagnozom ciste.

Nakon što je kući došla s tabletama protiv bolova, Stephanie se naručila na kontrolu kod svog ginekologa. Tada je kujica Sibirskog Haskija Sierra, Stephanien kućni ljubimac, prvi put svoju vlasnicu ponjušila po donjem dijelu trbuha nakon čega je otrčala u garderobu gdje je legla na pod sklupčana. 

Nekoliko sedmica kasnije, u studenom 2013., Stephanie je dijagnosticiran rak jajnika trećeg stadija. Nakon što se podvrgnula zahvatu potpune histerektomije (odstranjivanja reproduktivnih organa), uklanjanju karcinomom zahvaćene slezene i kemoterapiji, mislila je da je bolest iza nje. Sve dok joj se jednog dana 2015., a onda na isti način 2016., Sierra nije približila, ponjušila ju kao i prvi put i sklupčala se na pod garderobnog ormara.

Testovi su kasnije pokazali da se rak vratio u oba slučaja. Danas zdrava Stephanie vjeruje kako je ne bi bilo bez njene ljubimice Sierre.

"Svoj život dugujem tom psu, kao da ju je sam Bog poslao", kaže ponosna vlasnica.

Rak jajnika svake godine u SAD-u pogodi oko 22.200 žena, a kod jedne od njih 78 se bolest nekad za života razvije, podaci su koje je objavilo Američko udruženje za praćenje karcinoma.

Kod čak 70 posto žena oboljelih od raka jajnika se bolest vrati, a kad se drugi put dijagnosticira često je već poodmakla, tvrde iz Društva za istraživanje raka jajnika. U Velikoj Britaniji od ovog karcinoma godišnje obolijeva oko 7200 žena, a šanse za preživljavanje deset godina nakon prve dijagnoze ima 35 posto žena.

Kujica Sierra je kod Stephanie prvi put 'nanjušila tumor' nakon što se obitelj preselila u Wisconsin iz Kalifornije. Nakon toga ju je Stephanie uzela od sina koji se 2011. pridružio Američkim zrakoplovnim snagama.

Kako prenosi portal 24sata.hr, nakon Sierrine reakcije i kontaktiranja ginekologa, Stephanie je zakazano vađenje krvi i ultrazvuk. I premda je mislila da je posljednju kemoterapiju prošla u travnju 2014., 2015. i 2016. je točno pretpostavila da se rak vratio, a testovi su pokazali da se ovaj put proširio na jetra i karličnu kost.

Njezin liječnik dr. David Kushner joj je objasnio kako ono što je Sierra napravila nije uopće nemoguće, te da psi mogu otkriti rak s 98 posto točnosti. A da je to tako Sierra je pokazala i kad je Stephanie u posjet došla prijateljica koja je isto bolovala od raka jajnika.

Stephanie se u međuvremenu udala, a već je neko vrijeme zdrava. Ipak svaki dan uzima tablete s manjom dozom kemoterapije, da umanji rizik od ponovnog vraćanja tumora. foto: Facebook Kad se vrati s pretraga, Stephanie se odmah presvlači iz odjeće u kojoj je bila jer inače Sierra postaje anksiozna zbog samog 'mirisa raka' koji gazdarica 'donese' iz bolnice. I premda je stalno u bojazni od povratka bolesti,

Stephanie pokušava ostati pozitivna jer se cijelo vrijeme otkrivaju nove metode liječenja, a medicina svakodnevno bitno napreduje. U međuvremenu djeluje u udrugama koje se bore protiv raka, a nada se da će i napisati knjigu o Sierri i tako psu javno priznati zasluge.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.