Život i stil
Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka pluća U Srbiji svake godine od karcinoma pluća oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, tako da prema broju umrlih od te bolesti pluća zauzima neslavno drugo mjesto u Evropi.
#

Prema broju oboljelih, u Srbiji je slična situacija kao u Evropi i svijetu, odnosno dnevno se u prosjeku kod 16 osoba dijagnostikuje rak pluća, ali svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopšteno je iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", povodom novembra, mjeseca borbe protiv karcinoma pluća.

Doktor Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine rekao je da su u Srbiji šansu za uspješno izliječenje od raka pluća decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, ali da se posljednjih 10 godina situacija drastično promijenila pojavom ciljane i imunološke terapije.

On je rekao da primjena savremenih lijekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora, ali da sistematskog pomaka i dalje nema jer najveći broj pacijenata nema mogućnost da se liječi savremenim terapijama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" Olja Ćorović je rekla da je pušenje glavni faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, te istakla važnosti redovnih preventivnih pregleda za osobe u riziku, kao i na poboljšanju statusa pacijenata koji su već oboljeli od raka pluća, prenijeli su beogradski mediji.

"Svi u Evropi, kao i sve zemlje regiona imaju savremene imuno i ciljane terapije o trošku zdravstvenih osiguranja. Oboljeli od raka pluća, koji imaju sreću da žive u okolnim zemljama, Crnoj Gori, Hrvatskoj, u Republici Srpskoj, Rumuniji ili Mađarskoj, imaju šansu da žive i da vode kvalitetan život više godina", navela je Ćorović.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.