Život i stil
Šta je “pravilo tri minute” nakon tuširanja i zašto ga dermatolozi preporučuju? Najveći organ našeg tijela zahtijeva postupnu negu – od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suhe kože, prenosi City Magazine.
#

Zašto nas koža svrbi nakon tuširanja ili kupanja?

Postoji nekoliko razloga. Ponekad je koža jednostavno vrlo suha i tuširanje, posebno vrućom vodom može je još više isušiti jer se prirodna ulja uklanjaju. Također, uzrok može biti i osetljivost na sapun, koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temljito isprali.

Za neke je to stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira živčane završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je rijetko.

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možemo pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promjenama navika:

Nakon tuširanja nježno tapkajte kožu ručnikom, nemojte je trljati.

Promijenite sapun.

Promijenite rutinu. Ako imate naviku dugo se zadržavati pod vrućim tušem, pokušajte s kraćim tuširanjem mlakom vodom.

Neki preporučuju melem s rashlađujućim učinkom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom).

Unosite više tekućine. Hidratacija također ima značajan utjecaj na zdravlje i izgled kože.

Redovno koristite hidratantnu kremu.

Dermatologinja dr. Dawn Davis iz klinike Mayo objasnio je zašto uvijek savjetuje pacijentima da slijede pravilo tri minute: “Uvijek preporučujemo hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vrijeme za to je odmah nakon što stanete na pod u kupatilu.”

Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U tri minute imate vremena pomoći koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatologinja.

Dodaje i to da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Kreme također sadrže vodu, a mogu sadržavati i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, djeluju kao barijera između kože i okoline, omogućujući tijelu da koristi vlastite metode hidratacije.

Međutim, bez obzira koju hidratantnu kremu odabrali, ovo trominutno pravilo nudi najviše vašoj koži, ali i novčaniku.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.