15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Novalić obišao poplavljena područja u općinama Kiseljak i Busovača (FOTO)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić večeras je, u pratnji predstavnika Federalne uprave civilne zaštite, obišao poplavama pogođena područja u općinama Kiseljak i Busovača, te se upoznao o razmjerama štete i trenutnom stanju na terenu, kao i aktivnostima koje se poduzimaju da bi šteta bila sanirana.

– Obišli smo poplavljena područja i dobili detaljne informacije od direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Ekipe ostaju da rade cijelu noć na ispumpavanju vode sa komunikacije Kiseljak – Busovača, ali i iz dvorišta porodičnih kuća. Prvi prioritet nam je ljudski život i sada radimo na tome da vodu što prije vratimo u riječna korita. Tokom narednih dana obići ćemo i ostale općine u FBiH koje su pogođene poplavama – kazao je premijer Novalić.

Fena / 

U pratnji načelnika Asima Mekića, premijer Novalić je obišao timove civilne zaštite u Busovači.

- OGLAS -

Zbog jakih padavina i topljenja snijega danas je u većem dijelu BiH došlo do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka, te njihovog izlijevanja iz korita. Došlo je do plavljenja kuća, dvorišta, poljoprivrednih površina te saobraćajnica.Situacija u Srednjobosanskom kantonu još uvijek je alarmanta. Putna komunikacija prema brojnim mjestima je i dalje blokirana uslijed izlijevanja Lašve i Vrbasa.U Busovači je proglašena vanredna situacija, odnosno stanje elementarne nepogode, zbog brojnih poplava, ali i odrona. Načelnik Busovače Asim Mekić rekao je večeras da je Busovača odsječena sa dvije strane, iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA