-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Lovrić najavljuje protest na Trgu BiH: Vrijeme je da narod sazna pravu istinu

“U toku protesta javnosti i građanima biće dostupna cjelokupna dokumentacija koje sam u posjedu o decenijskom kriminalu i korupciji koja je sakrivena u instituacijama BiH, te svi materijalni dokazi o zlostavljanju, diskrimnaciji i mobingu koje preživljavam u Fondu za povratak BiH više od deceniju, samo iz razloga što sam neke visokopozicionirane funkcionere, članove stranaka koje upravljaju ovom državom i njenim pravosudnim institucijama, prijavila zbog korupcije”, najavila je Lovrić.

Kako navodi, Sud Bosne i Hercegovine nedavno je donio i novu presudu kojoj je ponovo utvrđeno da sam trpila mobing i diskriminaciju u Fondu za povratak BiH zbog prijavljivanja korupcije.

Bivši direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović dobio je sudsku odluku kojom se u potvrđuje da nije vršio mobing u slučaju Irine Lovrić. On navodi da je dobio odluku Ustavnog suda BiH, koja je donesena 6. maja, a u kojoj se odbija kao neosnovana apelacija Irine Lovrić protiv svih presuda po pitanju mobinga.

- OGLAS -

Kako Lovrić navodi, “nakon 11 godina vođenja mučnog i iscrpljujućeg postupka pred sudovima u BiH, u kojem su grubo kršena sva moja osnovna ljudska prava, konačno je završen proces koji sam radi zaštite od mobinga i diskiminacije pokrenula protiv bivšeg direktora Fonda za povratak BiH Mlađena Božovića”.

“Da, konačno je završen postupak koji se davno morao okončati na Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH, a trajao je nevjerovatnih 11 godina. Sada sam prošla sve stepenice do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu. Konačno sam dočekala i taj trenutak. Sretna sam da sam uopšte živa i da sam uspjela izdržati sve ovo. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je , kao uostalom i pravosuđe u BiH, u rukama politike. To više nije nikakva tajna. Javno se govori o tome kome služe domaće sudije u Ustavnom sudu BiH. Čak sam i iz ove pravosudne institucije informisana da su u mom slučaju intervenisali funkcioneri stranke SNSD i HDZ. Neka im služi na čast. Ja idem dalje, i boriću se do kraja. Kriminalci i korumpirani političari ne smiju više upravljati ovom državom. Pobrinućemo se da se to promijeni i u tome ćemo istrajati. To vam obećava prvi zakonom nezaštićeni prijavitelj korupcije u institucijama BiH”, poručuje Lovrić.

“Ovom prilikom obaveštavam građane i svoje prijatelje da dana 04. jula 2020. godine započinjem svoj protest na Trgu Bosne i Hercegovine u toku kojeg će biti javno izložena sva dokumentacija koje sam u posjedu. Svi će imati pravo uvida u istu. Vrijeme je da narod sazna pravu istinu. Kao zaštićeni prijavitelj korupcije godinama sam zlostavljana i progonjena. Grubo su kršena sva moja prava posebno pred Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i Ustavnim sudom BiH koji su pod snažnim uticajem politike. Ja sam kao dijete poginulog borca Armije BiH i zaštićeni prijavitelj korupcije otpuštena iz institcuije BiH samo iz razloga što sam osnovano i u dobroj vjeri prijavila korupciju. Oni koje sam prijavila amnestirani su od procesuiranja i odgovornosti u Tužilaštvu BiH, a onda su i unaprijeđeni”, navodi Lovrić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA