Život i stil
Stiven Hoking: Najbolji savjet za ljude sklone depresiji "Crne rupe nijesu tako crne kao što izgledaju. Nijesu vječni zatvori, kao što nam se nekada činilo", govorio je Hoking
#

Slavni fizičar Stiven Hoking je jednom prilikom govorio o depresiji na Kraljevskom institutu u Londonu. Naučnik je na godišnjem okupljanju predavača povukao poetičnu paralelu između depresije i crnih rupa.

"Poruka ove lekcije jeste da crne rupe nijesu tako crne kao što izgledaju. Nijesu vječni zatvori, kao što nam se nekada činilo", govorio je Hoking. "Stvari takođe mogu da izađu iz crnih rupa, možda čak i da preko njih pređu u neki drugi univerzum. Tako da, ako imate osjećaj kao da se nalazite u crnoj rupi – ne odustajte. Uvijek postoji izlaz", prenosi N1 riječi poznatog fizičara.

Hoking se tada osvrnuo i na progresivnu neuromotoričku bolest koja mu je dijagnostifikovana 1963. godine, a koja onesposobljuje i ograničava kretanje i govor. "Iako sam imao tu nesreću da dobijem ovu bolest, imao sam ogromnu sreću da dobijem sve ostalo. Imam sreće što se bavim teorijskom fizikom u ovako zanimljiva vremena – to je jedno od područja u kojoj moj invaliditet nikada nije predstavljao ozbiljan hendikep", rekao je Hoking.

"Takođe je važno pustiti ljutnju, koliko god vam se činilo da je život težak. Ako ne možete da se smijete sebi i životu, onda gubite svaku nadu", zaključio je Hoking.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.