Život i stil
Što su psihološki utisci, kakvi su vaši i što nas mogu naučiti? Otkako smo rođeni, imamo osjećaje i emocije, a kako starimo imamo sve više iskustava, i dobrih i loših. Neka od tih iskustava izazvala su snažne emocije koje su nam ostavile snažne 'utiske'
# Dreamstime

Utisak ili dojam je sustav vjerovanja ili duboko ugrađeno sjećanje koja je izmijenilo način na koji vidimo sebe, nekoga drugoga ili svijet. Kad vam se dogodi nešto što ostavlja dojam, vaš središnji živčani sustav stvara sliku o tome i čuva je. Budući da utisak tamo živi, on se može pretvoriti u apsolutnu istinu, neupitno vjerovanje, iracionalni strah ili, kada je utisak pozitivan, djelić mudrosti ili pozitivan koncept.

Kako utisci utječu na nas?
Utisak vas može natjerati da djelujete nelogično i da vjerujete u stvari koje nisu istinite. To je zato što se utisci ne temelje na vašoj trenutnoj stvarnosti, već potječu iz prošlog trenutka ili davne prošlosti. Možete nešto naučiti ih njih, ali oni vas isto tako mogu kočiti da rastete kao osoba i da se fokusirate na sadašnjost.

Zamislite da dvoje ljudi zajedno noću hoda ulicom. Oboje su u potpuno istom okruženju i oboje su pod istim rizikom od opasnosti. Ipak, jedno se od njih se osjeća sigurno jer je kao dijete dobilo puno pažnje i i preplavljeno je osjećajem sigurnosti. Druga se osoba ne osjeća sigurno, jer je kao dijete često bila izložena nesigurnim situacijama i nije se osjećala zaštićenom, pa mu je ostao utisak da je život opasan.

Možda su ove dvije osobe bile na sigurnom, možda su bile u opasnosti, ali niti jedno od njih ne doživljava isto sadašnji trenutak jer oboje djeluju pod utjecajem utisaka. Kad odgovorite na ono što se događa upravo sada, na osnovu onoga što se dogodilo ranije, nikada ne možete zaista biti u sadašnjem trenutku. Utisci mogu utjecati na to kako se sada suočavate s onim što vam se događa u životu, kako razmišljate o različitim stvarima i kako vidite sebe kad se pogledate u ogledalo.

Dreamstime / 

'Utisci' iz djetinjstva
Utisci se najdublje formiraju u djetinjstvu, ali možete ih i nastaviti sakupljati kroz cijeli život. Sa svakim utiskom, vaš će se odgovor na vlastite osjećaje mijenjati, a interakcija s vašim osjećajima će se zakomplicirati i to je skroz ljudski i u redu. Svi smo oblikovani pričama iz naše prošlosti i etiketama koje smo stavili na sebe ili kojima su nas drugi označili. Utisci će uvijek biti s nama, no možemo umanjiti njihovu moć tako da ih postanemo svjesni.

Prisjetite se svojih najranijih sjećanja, kada ste imali svega nekoliko godina, sjećanja koja još uvijek imaju utjecaja na vas. Čega se možete sjetiti o stvarima koje su oblikovale vaša uvjerenja o životu i sebi? Možda vas je obitelj označila kao 'pametnu' ili 'introvertnu' osobu, možda ste se u školi osjećali poput 'usamljenog', 'popularnog' ili 'previše osjetljivog', a možda ste vi o sebi zapravo mislili da ste 'nespretni' ili 'buntovni'.

Svi ovi utisci mogu biti dobri, a mogu biti i loši za vas. Razmislite o tome i provjerite možete li sjetiti osjećaja kojeg ste imali kada ste dobili određeni utisak, ali učinite to kroz svoju 'odraslu' svijest i znanje koje sada posjedujete prema osjećaju koji ste tada imali.

Dreamstime / 

Radite na svjesnosti
Ovo je početak svjesnosti koji vaše dojmove ili utiske iz prošlosti može donijeti na svjetlo dana gdje ih možete postati svjesni i osloboditi njihovu kontrolu nad vama. Prepoznavanje i ponovno osjećanje tih uspomena može pomoći usmjeriti vas prema 'etiketama' koje ste stavili na sebe i pričama u koje vjerujete o sebi ili drugima.

Neki od tih utisaka mogu se činiti trivijalnim, ali svi oni mogu utjecati na vašu percepciju života i način na koji stavljaju 'zid' između vas i sadašnjeg trenutka. Postanite svjesni svojih utisaka i pogledajte što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana dok se krenete prisjećati tih iskustava. Budite znatiželjni i zapisujte stvari koje se 'izrode' iz takvog promišljanja i analize.

Dok istražujete u što to zapravo vjerujete da je istina o vama, počet ćete prepoznavati odakle potiču ta uvjerenja, i moći ćete se jasnije usredotočiti na to jesu li ta uvjerenja zapravo istinita ili se samo tako čine. U mnogim slučajevima, ako ne i u većini, stari utisci, posebno oni negativni, nikada nisu bili istiniti ili više nisu istiniti, osim načina na koji ste ih vi učinili istinitima, a sve zbog vašeg vjerovanja u njih, piše Mind Body Green.

 (24sata.hr)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.