Život i stil
Stopala su vam uvijek hladna? Evo šta može biti uzrok Loša cirkulacija je jedan od najčešćih uzroka zbog kojeg su noge hladne
#

Nekim ljudima su stopala stalno hladna, a za to postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Po riječima Danielle DesPrés, hirurga za stopala i zglobove i ortopeda, nije rijetko da su ljudima noge ponekad hladne, ali ako je to konstantno, možda postoji neko stanje u organizmu koje dovodi do ove pojave. Ako su vam stopala stalno hladna, ona predlaže da porazgovarate sa svojim doktorom.

Koji su najčešći uzroci hladnih nogu? Doktorka DesPrés objašnjava da je loša cirkulacija jedan od najčešćih uzroka zbog kojeg su noge hladne, piše popsugar.com.

 „Kako se arterije udaljavaju od srca i ulaze u noge i stopala, one progresivno postaju sve manje i lakše se blokiraju masnim naslagama“, objasnila je ona. „Budući da su arterije koje idu do stopala najmanje, one su prvo pogođene, što prouzrokuje hladne noge.“

Kao faktore rizika za lošu cirkulaciju navela je pušenje, visok krvni pritisak, povišen holesterol i starost. Dijabetes i hipotireoza takođe mogu prouzrokovati hladne noge. „Često kod dijabetesa, ako šećer u krvi ostane stalno visok, može oštetiti nerve, izazivajući neuropatiju ili osjećaj ledeno-vrućeg sagorijevanja, što može hladiti stopala“, rekla je dr DesPrés. "Sa hipotireozom, tijelo ne proizvodi dovoljno hormona, što utiče na metabolizam, koji kontroliše tjelesnu temperaturu." I na kraju, nedostatak gvožđa može dovesti do 'smrzavanja' stopala.

Doktor DesPrés objašnjava i da nizak nivo gvožđa dovodi do anemije, a jedan od njenih neželjenih efekata su i hronično hladna stopala.

Šta možete učiniti s hronično hladnim stopalima?

Zagrevanje nožnih prstiju je moguće, a kako to učiniti zavisi od toga zašto su uopšte hladna. Ako bolujete od neke od pomenutih bolesti, morate da se pozabavite tim problemom. Dr DesPrés predlaže nekoliko sitnica koje mogu da pomognu. Preporučila je nošenje debelih čarapa ili papuča dok ste u zatvorenom, odnosno da se ne hoda bosih nogu. A pošto loša cirkulacija može dovesti do hladnih stopala, svakodnevno vježbanje je neophodno. „Jednostavno hodanje pomoći će poboljšanju protoka krvi i cirkulacije“, rekla je. „Ako dugo sjedite, pokrećite stopla u zglobu ili mrdajte prstima, to može biti dobar početak." I na kraju, masaža je odličan način da povećate protok krvi u stopalima i učinite ih toplijim.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.