15 C
Sarajevo
28.03.2024

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog garancije za Blok 7

Ova informacija objavljena je na zvaničnoj internet stranici Energetske zajednice.

Kako se navodi, Sekretarijat Energetske zajednice je 26. marta 2019. godine uputio otvoreno pismo BiH u predmetu ECS-10/18.

Podsjeća se da je Sekretarijat u tom pismu izrazio zabrinutost u pogledu usklađenosti izdate garancije sa pravilima o državnoj pomoći koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit od strane javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

- OGLAS -

Za ovu garanciju utvrđeno je da ne sadrži elemente državne pomoći.

Sekretarijat je došao do preliminarnog zaključka da procjena Vijeća za državnu pomoć BiH da izdata državna garancija nije u skladu sa pravilima i da garancija za projekt Bloka 7 predstavlja državnu pomoć u smislu člana 18 (1) (c) Ugovora. Ovu zabrinutost Sekretarijat je izrazio nekoliko puta u prošlosti.

Slanjem uvodnog pisma, Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da pruži BiH mogućnost da u roku od dva mjeseca reaguje na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici i da omogući Sekretarijatu da sagleda potpunu pozadini slučaja.

U skladu sa članovima 7 i 17 Pravilnika o postupku za rješavanje sporova, zainteresovanim stranama se može odobriti pristup spisu predmeta i mogu podnijeti Sekretarijatu pismena zapažanja u toku prethodnog postupka.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 7. marta dao je Elektroprivredi BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Pitanja u vezi sa izgradnjom Bloka 7 biće razmatrana i na sjednici Doma naroda FBiH, koja je zakazana za 1. april.

Na dnevnom redu su Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP ”Elektroprivreda BIH” d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla, te Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća ”Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA