20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

EU osigurava dodatne vakcine, republikanci s Bidenom o nacionalnom planu pomoći

Napori Evropske unije da osigura vakcine Covid-19 dobili su prijeko potreban poticaj nakon što je AstraZeneca obećala povećati isporuke, dok američki republikanci treba da se sastanu s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi pokušali osigurati dvostranačku podršku velikom nacionalnom planu pomoći, piše AFP.

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca povećat će isporuke svoje vakcine u EU za 30 posto, rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju, dok se blok bori da pokrene svoju kampanju masovne vakcinacije.

AstraZeneca je ranije saopćila da može isporučiti samo četvrtinu doza prvobitno obećanih Bruxellesu za prvi kvartal godine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i optužbe da daje preferencijalni tretman Britaniji.

- OGLAS -

U SAD-u, deset republikanskih senatora treba da se u ponedjeljak sastanu s Bidenom kako bi predstavili alternativu njegovom programu pomoći u iznosu od 1,3 biliona dolara, tvrdeći da bi smanjeni pristup mogao dobiti dvostranačku podršku koju on želi.

Koronavirus do sada zarazio više od 102 miliona ljudi, uzrokujući preko 2,2 miliona smrtnih slučajeva, a zemlje se trude da vakcinišu svoje stanovništvo i ukinu ograničenja koja ometaju ekonomiju.

Kazahstan je započeo kampanju u ponedjeljak, a najviši zdravstveni zvaničnici primili su rusku vakcinu Sputnik V pred novinarima.

Također se vakcinisao pred kamerama i predsjednik Maldiva, jer je tropski arhipelag započeo vlastitu kampanju vakcinacije koristeći doze donirane iz Indije.

U međuvremenu je Južna Afrika spremna da dobije prvu pošiljku od 20 miliona doza AstraZeneca/Oxford vakcina.

Afrika je zaostala u globalnoj kampanji vakcinacije jer su bogatije nacije optužene da masovno otkupljuju doze direktno od proizvođača, navodi AFP.

Više od 8,9 miliona ljudi već je primilo prvu dozu vakcine u Ujedinjenom Kraljevstvu, zapadnoevropskoj zemlji koja je početkom decembra pokrenula masovnu kampanju vakcinacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA