Život i stil
Svoje lice dotaknemo 16 puta na sat: Kako prestati? Često pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi pomaže samo ako u međuvremenu izbjegnemo da dodirujemo lice
#

Svi to radimo, nebrojeno puta dodirnemo svoje lice tokom dana – ili zbog nosa, umornih očiju, brisanja usta... I to radimo bez razmišljanja. Međutim, dodirivanje lica značajno povećava rizik od infekcije virusom gripa ili prehlade, a posebno novim koronavirusom. Vaša usta i oči su područja preko kojih virusi najlakše ulaze u organizam, a sve što je potrebno je dodirnuti ih prstom koji već nosi infekciju, piše Healthline.
 

Neprestano dodirujemo lice
 

U jednom istraživanju iz 2008. godine, 10 ispitanika je posmatrano dok su sami boravili u kancelariji tokom tri sata. Istraživači su otkrili da ispitanici dodiruju svoje lice u prosjeku 16 puta u jednom satu.

U drugom istraživanju iz 2015. posmatrano je 26 studenata medicine na Univerzitetu u Australiji i otkriveno je da dodiruju svoje lice 23 puta na sat. Gotovo polovina dodira lica odnosila se na usta, nos ili oči, što su najlakši putevi za ulazak virusa i bakterija u naša tijela. 

Čak su i medicinski radnici, koji bi trebali da budu bolje informirani i upućeni, dodirivali svoje lice u prosjeku 19 puta u dva sata, ne poštujući pritom pravila o higijeni ruku. 

Pranje ruku je ključno, ali... 

Dakle, preduzimanje mjera predostrožnosti kao što su često pranje ruku (u trajanju od najmanje 20 sekundi) pomaže samo ako izbjegnemo da dodirujemo lice, jer nikad ne možemo znati kada smo pokupili malog, a potencijalno smrtonosnog 'suvozača'. 

Novi prsten, nakit ili čak gumena traka oko zgloba mogu poslužiti kao podsjetnik za povećanje svijesti o rukama. Nužno je da nešto bude drugačije, neuobičajeno, kako bismo obratili pažnju i razvili neautomatizirano ponašanje. 

To je navika koja se može savladati 

Zachary Sikora, klinički psiholog s klinike Northwestern Medicine u Huntleyju, Illinoisu, ponudio je nekoliko savjeta za izbjegavanje dodirivanja lica tokom epidemije koronavirusa. "Budite svjesni želje i potrebe da ruke držite podalje od lica. Samo kratka pauza može vam pomoći da postanete  svjesniji šta radite s rukama", rekao je i dodao da takođe pomaže ako zalijepite naljepnice kao podsjetnik u vašem okruženju kako biste ih lako vidjeli. 

"Neka vam ruke budu zauzete. Ako kod kuće gledate televiziju, pokušajte zaposliti i ruke. Čak i držanje obične maramice može pomoći, jer će vas podsjećati da držite ruke dalje od lica". 

Takođe je preporučio korištenje mirisnog sredstva za čišćenje ili mirisnog sapuna za ruke kako bi i miris podsjećao da ruke držite dalje od lica. Miris će vam skrenuti pažnju na tačan položaj vaših ruku. Ako ste na sastanku ili sjedite na predavanju, preporučio je da ukrstite prste i šake stavite u krilo.

Na kraju, ako ste svjesni da nenamjerno dodirujete lice, i nošenje rukavica može biti efikasan podsjetnik.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.