Život i stil
"Tihi ubica" sa simptomima kao kod gripe i Covid-a S dolaskom zime, rastu i nagađanja o razlikama između simptoma gripe i Covid-a. Međutim, jedan "tihi ubica" o kojem se rijetko govori izaziva simptome vrlo slične Covid simptomima i skriva se u našim domovima.
# N1

S dolaskom zime, rastu i nagađanja o razlikama između simptoma gripe i Covid-a. Međutim, jedan "tihi ubica" o kojem se rijetko govori izaziva simptome vrlo slične Covid simptomima i skriva se u našim domovima.

Ugljen-monoksid je bezbojni plin bez mirisa, a nastaje kada se fosilno gorivo kao npr. ugalj, sirova nafta ili prirodni plin sagore u pećima, prenosnim grijalicama, vozilima, roštiljima, ili kaminima, prenosi CNN.

Prekomjerno udisanje tog plina može doovesti do trovanja, a simptomi koji pokazuju da je došlo do trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, uznemiren želudac, slabost, povraćanje, bolove u prsima – što su prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, simptomi gripe i Covid-a.

Ukoliko spavamo ili pripadamo visokorizičnoj populaciji koja je pogođena drugim oboljenjima, udisanje ovog plina može dovesti do smrti.

"Gripa i Covid-19 otimaju ćeliije, uglavnom u plućima, gdje se razmnožavaju i gdje često nastaje najveća šteta, a odakle simptomi i potiču,” kaže Jeremy Brown, doktor u Hitnoj pomoći i autor knjige 'Gripa: Stogodišnji lov na liječenje najsmrtonosnije bolesti u historiji'.

S druge strane, ugljen-monoksid, utječe na zdravlje ljudi preko hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kisik iz pluća u tijelo.

“Ugljen-monoksid ulazi i izbacuje kisik iz hemoglobina. Ono što primijetite su znakovi nedostatka kisika,” pojasnio je Brown.

Preko 20,000 Amerikanaca godišnje potraži pomoć u hitnim službama zbog izloženosti ugljen-monoksidu, preko 4,000 njih se hospitalizira, a preko 400 umre.

Budući da mnogi provode većinu vremena u kući, usljed pandemije korona virusa, postoji veća vjerovatnoća izloženosti ugljen-monoksidu nego inače, pogotovo ako budemo imali oštriju zimu I budemo se više oslanjali na grijanje, dodao je Brown.

(N1)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.