3 C
Sarajevo
17.04.2024

EK: Britanija samo s kompromisom može do tržišta EU-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu Veliku Britaniju da neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu Evropske unije nakon Brexita ukoliko ne napravi velike kompromise.

To je rekla u Londonskoj školi ekonomije, uoči prvog sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, i dodala da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU-a biti teško, kao i da “uz svaki izbor dolazi do posljedica”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Johnson je ranije kazao da Velika Britanija traži slobodan trgovinski sporazum, ali da ne želi zadržati pravila i standarde EU-a, zbog čega je Von der Leyen upozorila da bez ravnopravnih uvjeta u oblasti životne sredine, rada, oporezivanja i državne pomoći Velika Britanija ne može imati najkvalitetniji pristup najvećem jedinstvenom tržištu na svijetu.

- OGLAS -

Von der Leyen je kazala da nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa EU-a i Velike Britanije do kraja godine, zbog čega će se obje strane morati odlučiti na šta da se fokusiraju, prenosi Reuters.

Što prije odrediti prioritete

“Bez produženja prelaznog perioda nakon 2020. godine ne možete očekivati da ćete se dogovoriti o svakom pojedinom aspektu našeg novog partnerstva. Moramo odrediti prioritete”, rekla je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, prioritet EU-a je da podrži integritet jedinstvenog tržišta bloka i njegove carinske unije.

“U vezi toga nema kompromisa”, kazala je ona i dodala da bez slobodnog protoka ljudi nema slobodnog protoka kapitala, dobara i službi.

Predsjednica EK-a je istakla da je potrebno sveobuhvatno partnerstvo u oblasti sigurnosti kako bi se borili s prekograničnim prijetnjama “od terorizma do cyber sigurnosti i kontra obavještajnih podataka”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA