Život i stil
Topli napitci zbog kojih ćete voljeti jesen Prijelaz iz sunčanih dana u tmurno jesenko vrijeme uvijek je nekako težak i sumoran, no možete ga olakšati malim ritualima
#

Naše su se jesenske tradicije svele na vruće deserte s jabukom, topli kompot od kruške i eksperimentiranje s različitim napitcima. Nakon ljetne opsesije s detoks vodama i limunadama, slijedi razdoblje romantičnih i umirujućih napitaka u kojima se često skrivaju i brojni začini, mala količina ruma i poneki liker.

Jedan od rijetkih razloga zbog kojih se potajno veselimo dugim hladnim popodnevima je vruća čokolada. Ovaj klasik može se napraviti na tisuću načina, a među top tri je svakako ova verzija s crvenim vinom. Za pripremu će vam trebati desetak minuta, a sastojci su dovoljni za osam manjih šalica.

Sastojci: 150 g tamne čokolade 2 žlice kakaa 2 žlice smeđeg šećera ¼ žlice cimeta 900 ml mlijeka 3 dl crvenog vina Prstohvat soli

Priprema: Pomiješaj nasjeckanu čokoladu, kakao, šećer i cimet s mlijekom.  Kuhaj na laganoj vatri otprilike pet minuta, dok smjesa ne postane glatka, a zatim dodaj i prstohvat soli. Makni s vatre i dodajte vino, a zatim podijeli u osam malih šalica. Serviraj sa štapićem cimeta ili po površini pospi kakao.

Prije smo spomenuli potpunu ovisnost o slasticama s jabukom, a volimo je ubaciti i u topli jesenski punč. Ovaj ćete  neodoljivi napitak s rumom napraviti za samo 15 minuta, a u njemu mogu uživati četiri osobe

Sastojci: 1 l soka nezaslađenog soka od jabuke 2 štapića cimeta 1 zvjezdasti anis 5 klinčića 0,6 dl tamnog ruma

Priprema: Kuhaj sok 15 minuta u velikoj posudi sa svim začinima. Pusti neka lagano krčka, a minutu prije kraja dodaj rum.

Mi vruću kavu ne propuštamo ni ljeti, ali osobito se veselimo zimskim verzijama, poput ove s tekilom i likerom. Uz žlicu tučenog vrhnja, malo kakaa i cimeta, ova će šalica kave poslužiti i kao bogati jesenski desert. Obavezno isprobajte!


Sastojci: 120 ml kuhane kave 30 ml likera od kave 30 ml tekile 1 žlica tučenog vrhnja Prstohvat cimeta Prstohvat kakaa u prahu

Ulij kavu u šalicu, dodaj liker i tekilu i promiješaj, isprobaj je i po potrebi zasladi, a potom ukrasi tučenim vrhnjem, cimetom i kakaom.

Mjesto na našem popisu zaslužila je i Horchata – neobičan spoj riže, cimeta i vanilije. Večer ranije izblendajte rižu i pustite da odstoji, a ujutro samo procijedite vodu i pomiješajte je s ostalim sastojcima. Za dvije ćete minute imati nevjerojatan slatki napitak koji  će vaš dom zamirisati omiljenim cimetom.

Sastojci za jedno serviranje: 1 šalica riže 1 l vode 1 dcl mlijeka 1/2 žličice ekstrakta vanilije 1/2 žličice mljevenog cimeta 100 g šećera led

Priprema: Stavi rižu i vodu u blender i blendaj dok zrna riže ne počnu pucati. Potom dodaj mlijeko, cimet i ekstrakt vanilije pa još kratko blendaj.  Pusti da smjesa stoji u hladnjaku preko noći. U svakom slučaju, najmanje šest sati.  Procijedi kroz gazu i prelij u visoku staklenu čašu. 

Posljednje je mjesto listi zaslužio topli smoothie, idealan za sve koji su zimogrozni, a zaista ne mogu bez šalice zdravog napitka. Umjesto hladnih smoothieja koji spašavaju tijekom ljeta, pripremite jesensku verziju s toplim bademovim mlijekom, bananom, kakaom i vanilijom.

Sastojci: 1 šalica bademovog mlijeka 1 banana 1 žlica kakaa ½ žličice ekstrakta vanilije Prstohvat soli

Priprema: Zagrijte mlijeko na laganoj vatri, a zatim ga prebacite u blender. Dodajte sve preostale sastojke i blendajte dok se ne sjedini.


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.