-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Istraživanje: Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

Zhang Xinmin, iz kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Wuhanu i Shenzhenu. Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, bili su na njega negativni u prosjeku četiri dana kasnije ako su primali terapiju favipiravirom. S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lijek su, u prosjeku, bili negativni na virus nakon tek jedanaest dana.

Poboljšano stanje pluća

Kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lijek došlo je do poboljšanog stanja pluća, što je slučaj s tek 62 posto onih koji nisu koristili favipiravir. Shimbun ističe da je lijek očito učinkovit i jako siguran za primjenu, prenosi The Guardian.

- OGLAS -

Japanski liječnici obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umjerenim simptomima. No izvor iz japanskog ministarstva zdravstva napomenuo je da lijek nije toliko učinkovit kod ljudi s težim simptomima, odnosno kod onih kod kojih se virus već razmnožio. 

Favipiravir se primjenjivao i 2016. kod suzbijanja epidemije ebole u afričkoj državi Gvineji.

Da bi se favipiravir koristio za pacijente s koronavirusom, potrebno je odobrenje japanske vlade jer je taj lijek zapravo namijenjen liječenju gripe.

Prema izvoru iz japanskog ministarstva lijek bi mogao biti odobren već u maju 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA