5 C
Sarajevo
25.04.2024

Hrvatska: Istočna EU nadomak jednako kvalitetnih proizvoda kao na Zapadu

Jučer je postignut konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan priopćila je kako je riječ o završetku petogodišnje borbe o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

“Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, kazala je Borzan.

- OGLAS -

Istraživanje koje je zastupnica Borzan provela s Hrvatskom agencijom za hranu je pokazalo da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj niže kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja. Čak 82 posto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

Brzan je izvijestila kako je sinoć dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine napraviti ocjenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih postrožiti.

Prema proceduri, dogovor još moraju potvrditi i Vijeće i Evropski parlament konačnim izglasavanjem u narednim sedmicama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA