5 C
Sarajevo
27.04.2024

Od ponedjeljka u Sarajevu isplata egzistencijalnih naknada za januar

Korisnici sredstva na računima mogu očekivati od ponedjeljka, 15. februara, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine njihovog rasknjižavanja.

Prema obračunu za januar ovo pravo je ostvarilo 2.996 osoba, koliko su ih i općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec bit će isplaćeno 641.645 KM za redovne i dio retroaktivnih isplata.

Iz Ministarstva ponavljaju kako će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunim, dobiti i retroaktivne pripadajuće iznose.

- OGLAS -

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima.

Iz Ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnih iznosa i slično i da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu.

Također podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za boračko-invalidsku zaštitu svaku promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, a koja se tiče zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju i slično.

Sve ovo korisnik je dužan prijaviti kako ne bi došlo do neosnovane isplate, jer u slučaju da do nje dođe, korisnik je obavezan isplatu u cijelosti vratiti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS, prenosi Klix.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA