Život i stil
U Goraždu potvrđen prvi slučaj mišije groznice, Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke U Goraždu je potvrđen slučaj mišije groznice.
#

U Goraždu je potvrđen slučaj mišije groznice, a Zavod za javno zdravstvo potvrdu je dobio od Infektivne klinike u Sarajevu.

Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo podsjeća da je bolest zabilježena i 1995. godine kada je imala karakter epidemije. Već su poduzete određene aktivnosti na suzbijanju bolesti i izdate preporuke.

"Imali smo jedan zvanično registrovan slučaj i tokom aprila smo sa firmom 'Goraždestan' proveli proljetnu deratizaciju u svim zgradama. Ovom prilikom savjetujemo svima koji duže vremena borave u prirodi, jer obično poljski miševi su ti koji su izvor infekcije, da paze da voda i hrana ne dođu u dodir sa glodavcima. Obavezno vršiti pranje ruku i voditi računa ukoliko postoje neke šupe ili spremnici za drva u sklopu zgrada ili negdje drugo, obavezno nakon vršenja nekog posla izvršiti dezinfekciju. Također, prilikom čišćenja voditi računa da se ne stvara prašina jer upravo u toj prašini mogu biti čestice koje posjeduju ovaj virus", upozorila je dr. Bičo.

Bičo ističe da se radi o zoonozi, bolesti koju uzrokuje hantan virus koji se nalazi u izlučevinama poljskih miševa i nekih drugih glodavaca odakle se respiratornim putem prenosi na ljude.

"Simptomi u početku ne upućuju da se radi o ovom oboljenju. Javlja se povišena temperatura sa groznicom, neki opći infektivni sindrom kao što je opća slabost, gubitak apetita i kasnije hemoragijski sindrom gdje obično dolazi do promjena u kapilarima u krvnim sudovima i najčešće zahvata bubrege. Zato se i kaže da je akutni bubrežni sindrom, što u nekim slučajevima dovodi do zatajenja bubrega i potrebe za hemodijalizom i, nažalost, i nekad može biti sa smrtnim ishodom", precizirala je dr. Bičo.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.