Život i stil
U Hrvatskoj od gripe umrlo 35 ljudi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje poziva na cijepljenje kao najbolju zaštitu od bolesti
#

Broj umrlih od gripe u Hrvatskoj svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba. Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Tačnije, i prošla je sezona odnijela 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone, javlja Jutarnji list.

- Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje jako velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima jako puno komplikacija i hospitalizacija - kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Dosad je ukupno 1938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.