20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Moskovske vlasti najavile masovno cijepljenje protiv COVID-19

Stanovnici Moskve koji se žele cijepiti protiv COVID-19 možda će to moći učiniti već sljedeći mjesec ako se do tada isporuče potrebne količine doza, saopćile su gradske vlasti u petak dok je ruski dnevni broj slučajeva premašio 18.000.

Zamjenica gradonačelnika Anastasia Rakova rekla je da glavni grad stvara veliku mrežu specijaliziranih soba za cijepljenje s 2.500 ljudi visokog rizika – prvenstveno liječnika i učitelja – koji su već cijepljeni, izvijestile su ruske novinske agencije.

Oko 9.000 stanovnika Moskve primilo je obje injekcije cjepiva Sputnik V u sklopu tekućeg opsežnog ispitivanja, prenosi Reuters.  

- OGLAS -

Cjepivo se uzima u dvije doze, s razmakom od 21 dana. Masovno cijepljenje javnosti još nije moguće, budući da potreban broj doza cjepiva još nije isporučen, rekla je Rakova u petak gostujući na TV kanalu Rusija 24, dodajući kako misli da bi se to moglo dogoditi sljedeći mjesec.

“Tada ćemo pokrenuti njegovu masovnu upotrebu za sve Moskovljane koji su zainteresirani”, rekla je.

Rusija se suočava s izazovima u povećanju proizvodnje svog cjepiv , pozivajući se na probleme s dostupnošću opreme.

U glavnom gradu Rusije broj novih slučajeva koronavirusa u petak je iznosio 5.268, što je ispod rekordno visokog nivoa koji je bio u maju, ali jedan od najoštrijih porasta od ukidanja karantina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA