Život i stil
U Sarajevu zabilježen prvi slučaj zaraze virusom gripe tip B Aktivnost gripe je bazična/niska u većini zemalja evropske regije, a detektirani su i tip A i tip B virusa gripe, dominanto podtip A (H3).
#

U referalnom laboratoriju za gripu u Federaciji BiH potvrđen je prvi slučaj sezonske gripe u sezoni 2022/2023. U pitanju je uzorak pozitivan na virus gripe tip B, uzet od pacijenta na mjestu za sentinel nadzor za bolesti slične gripi u DZ Novi Grad, u Kantonu Sarajevo.

Nadzor nad gripom u Federaciji BiH je, kao i svake sezone, započeo u desetom mjesecu (40. sedmica). Aktivnost gripe je bazična/niska u većini zemalja Evropske regije, a detektirani su i tip A i tip B virusa gripe, dominanto podtip A (H3).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je za ovu sezonu osigurao šest hiljada doza vakcina protiv gripe prvenstveno za vakcinisanje zdravstvenih uposlenika, a dio doza je namijenjen za vakcinaciju stanovništva i provodi se u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.