Život i stil
Upozoravajući znakovi da je vašem tijelu neophodan magnezij Hronični nedostatak magnezija u organizmu povezuje se sa simptomima depresije, razdražljivošću i naglim promjenama raspoloženja...
#

Magnezij je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u mnogim tjelesnim procesima, uključujući proizvodnju energije, strukturu kostiju i zuba te rad mišića i živaca. Isto tako, studije pokazuju kako adekvatan unos magnezija osigurava normalno funkcioniranje živčanog sistema i olakšava nošenje organizma sa stresom.

S druge strane, hronični nedostatak magnezija u organizmu povezuje se sa simptomima depresije, razdražljivošću i naglim promjenama raspoloženja, donosi "Medical News Today".

Stručnjaci naglašavaju kako određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja simptoma nedostatka magnezija. To uključuje kontinuiranu prehranu s niskim udjelom magnezija, gastrointestinalne poremećaje, kao što su Crohnova bolest, celijakija ili regionalni enteritis, nagli gubitak velike količine magnezija preko urina i znoja, što je posljedica genetskih poremećaja ili pijenja previše alkohola, trudnoću, poremećaje paratireoidnih žlijezda i hiperaldosteronizam, dijabetes tipa dva te uzimanje određenih lijekova.

Iako simptomi nedostatka magnezija sami po sebi nisu uvijek lako uočljivi, naročito na samom početku, rani znakovi koji ukazuju na manjak ovog značajnog minerala mogu uključivati:

  • mučninu;
  • povraćanje;
  • gubitak apetita;
  • umor;
  • slabost;
  • grčeve u mišićima.
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.