-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Erdogan Putinu: Turska će odgovoriti na najjači način u slučaju novog napada sirijskih snaga

Turska će odgovoriti na “najjači način” u slučaju novog napada sirijskih snaga na njene vojnike, upozorio je večeras turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji podržava Damask.

Erdogan je rekao da će Ankara koristiti “pravo legitimne odbrane i to na najjači način u slučaju novog napada”, saopštio je kabinet turskog predsjednika.

Putin i Erdogan razgovarali su dan nakon sukoba turske vojske i snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada u sirijskoj provinciji Idlib. 

- OGLAS -

U tom sukobu je poginulo više od 20 osoba.

Napad na turske snage predstavlja udarac zajedničkim, tursko-ruskim, naporima za rješavanje situacije u Siriji, rekao je Erdogan.

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji. 

Međutim, te dvije zemlje i pored podrške različitim stranama, pojačale su saradnju u cilju rješavanja sirijskog konflikta.

Ankara posljednjih dana sve više kritikuje Moskvu optužujući je da ne vrši dovoljan pritisak na sirijske snage koje su prije dva mjeseca pokrenule ofanzivu u Idlibu, pretežno pod kontrolom pobunjenika.

Erdogan: Turska neće dati sirijskim režimskim snagama da napreduju u Idlibu

Erdogan je ranije danas rekao da Turska neće dozvoliti sirijskim vlastima da napreduju dalje u Idlibu, posljednjoj pobunjeničkoj provinciji koja se nalazi na sjeverozapadu Sirije, prenijeli su turski mediji. 

“Režim pokušava da napreduje na terenu u Idlibu potiskujući nedužne ljude koji se kreću ka našoj granici. Nećemo dati priliku režimu da zauzme još teritorije jer bi to otežalo stvari za nas”, rekao je Erdogan turskim medijima juče u avionu na putu za Kijev.

Njegove izjave objavljene su poslijee snažnih okršaja između pripadnika turske vojske i snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada u provinciji Idlib u kojima je poginulo više od 20 ljudi. U noći između nedelje i ponedeljka u artiljerijskom napadu sirijskih vladinih snaga ubijeno je osam turskih vojnika, a na to je Ankara uzvratila gađanjem sirijskih položaja kada je ubijeno 13 ljudi.  

Erdogan je rekao da je napad sirijskih na turske snage predstavljao kršenje primirja koji su ugovorili Rusija i Turska u Idlibu, i dodao da će zbog toga biti posljedica za “snage režima”.

On je istog dana upozorio Rusiju, koja podržava sirijsku vladu, da se ne miješa ali sada nije želeo dalje da produbljuje neslaganje sa Rusijom oko Sirije. Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene snage u Siriji ali su od 2016. pojačali saradnju po tom pitanju.  

Pored toga Rusija i Turska su partneri u više oblasti, od energije i turizma do odbrane.

Vašington podržava odgovor Turske na napade sirijskih vladinih snaga

 SAD su saopštile da “u potpunosti” podržavaju turski artiljerijski odgovor na napad sirijskih vladinih snaga u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, ocijenivši da se radi o “opravdanoj samoodbrani”.

U saopštenju je državni sekretar SAD Majk Pompeo osudio “uporne, neopravdane i bespoštedne napade režima”, zatim “Rusije, Irana i Hezbolaha na stanovništvo u Idlilbu”, poslednjoj provinciji pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu Sirije.

U noći izmedju nedelje i ponedeljka u artiljerijskom napadu sirijskih vladinih snaga u Idlibu ubijeno je osam turskih vojnika, a na to je Ankara uzvratila gađanjem sirijskih položaja kada je ubijeno 13 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA