Život i stil
Novo istraživanje
Uzimanjem četvrtine aspirina tijekom trudnoće smanjujete rizik od preranog poroda Istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje u Americi promatralo je 12 000 žena i otkrili su da uzimanje 81 grama aspirina dnevno - četvrtina tablete od 300mg - od 6 do 36 tjedna može smanjiti rizik od preranog poroda za 11 posto.
#

Istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje u Americi promatralo je 12 000 žena i otkrili su da uzimanje 81 grama aspirina dnevno - četvrtina tablete od 300mg - od 6 do 36 tjedna može smanjiti rizik od preranog poroda za 11 posto.

Kada se dijete rodi prerano postoji rizik od problema s disanjem, srcem, a može dovesti i do smrti. Jeftin i siguran način da se to spriječi je aspirin. U Indiji, Pakisatanu, Zambiji, Guatemali i Keniji 11 976 žena sudjelovalo je u projektu, jedna polovica dobivala je aspirin, a druga neke tablete koje su imale placebo učinak, prenosi Metro.co.uk.

Prijevremeni porod - onaj prije 37 tjedna trudnoće - dogodio se kod 116 na svakih 1000 žena koje su uzimale aspirin i 131 ženu na 1000 koje nisu. Porod prije 34 tjedna smanjio se za 25 posto. "Naši rezultati pokazuju da male doze aspirina koje se uzimaju od početka trudnoće smanjuju postotak uranjenih poroda, a to je ujedno i najjeftiniji način sprječavanja do sada", kaže dr. Marion Koso - Thomas. "Nismo primjetili neka oštećenja kod majki ili novorođenčadi od uzimanja aspirina."

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.