Život i stil
Vakcinacija najučinkovitija mjera prevencije gripe i mogućih komplikacija Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenice savjetuju vakcinaciju kao najučinkovitiju mjera prevencije sezonske gripe i mogućih komplikacija, a upotrebom vitamina povećava se opća otpornost organizma
# Unsplash

- Vakcinacijom protiv gripe stiče se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih, pa i fatalnih komplikacija. Zbog promjena koje se stalno dešavaju u slučaju virusa gripe sastav vakcine se svake godine mijenja, za svaku hemisferu ponaosob -, navode iz Instituta.

Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je oktobar - rana jesen (prije širenja virusa gripe) jer su potrebne dvije sedmice da se zaštitna antitijela razviju u tijelu. Međutim, vakcinacija se može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira. Stručnjaci su upozorili da za gripu antibiotici nisu učinkoviti jer je to virusna bolest, a antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci ljekara.

- Ljekaru treba otići samo ako povišena tjelesna temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev, te se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja zdravstvenog stanja a kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika u slučaju da dođe do komplikacija bolesti -, preporučuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.