7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Hiljade osoba na protestima u Podgorici: Patrijarh Irinej vrijeđao Đukanovića

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je Trojčindanski narodni sabor Srpske pravoslavne crkve koji je predstavljao još jedan vid protesta protiv Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

SPC optužuje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da ovim zakonom praktično omogućava otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnog Gori.

Arhijereji, sveštenici i vjernici SPC-a zatražili su od crnogorske vlade da, “u razumnom roku”, povuče predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti i pripremi novi ili će, u suprotnom, SPC još odlučnije braniti svoja prava.

- OGLAS -

Više hiljada osoba okupilo se danas ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Okupljenima je podijeljen proglas u kojem piše da je prijedlog zakona koji je 16. maja utvrdila Vlada “nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmostoljetnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

Nedavno usvojeni zakon predviđa da “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, bit će prepoznati kao državna imovina”.

Povodom zakona iza koga stoji crnogorski predsjednik, oglasio se i srpski patrijarh Irinej.

– Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda. Nadam se da će i oni reagirati i tog takvog čovjeka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina – rekao je Irinej.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA