-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Snažno nevrijeme u Srbiji, vjetar dizao krovove i rušio drveće

Poslije podne se jako zahlađenje sa olujnim vjetrom očekuje i u ostalim delovima Srbije.

Nevrijeme na koje je Hidrometeorološki zavod Srbije upozoravao stiglo je u Srbiju.

Prvi su se sa olujnim vjetrom suočili stanovnici sjevera zemlje, a u Kaću je vjetar čak nosio krovove.

- OGLAS -

Nevrijeme je stiglo i do Beograda. Vjetar je čupao i obarao drveće na Voždovcu, Savskom vijencu, Straževici.

Niko nije povrijeđen, ali oštećeno je nekoliko automobila i kuća. Kiša i vjetar stvorili su dodatne gužve u saobraćaju.

U brdsko-planinskim predjelima meteorolozi najavljuju snijeg, koji će se tokom noći proširiti i na niže predjele.

Temperatura, koja je u nekim dijelovima zemlje tokom dana dostizala i 20. ponedjeljak, poslije podne i uveče će biti u naglom i osjetnom padu.

Od četvrtka se očekuje da oslabe udari sjeverozapadnog vjetra.

Prema rečima meteorologa RHMZ Nedjeljka Todorovića, do petka, 7. februara će se zadržati zimsko vrijeme, sa snježnim padavinama, koje će posebno biti izraženo u centralnoj i južnoj Srbiji.

Todorović je za Tanjug rekao da se novi porast temperature očekuje 8. februara, a do kraja mjeseca će se zadržati promjenljivo vrijeme, dok će se u onim toplijim danima maksimalna temperatura kretati između osam i 14 stepeni.

Prema njegovim riječima, ponovno zahlađenje se očekuje oko 12. februara, a vjetrovito vrijeme koje će uslijediti pružaće osjećaj hladnijeg vremena nego što će to temperatura pokazivati.

“Prva polovina zime je bila bez velikih snežnih padavina, a tako će i ostati i do njenog kraja”, kaže Todorović.

Velike i nagle temperaturne oscilacije i “proleće” početkom februara, utiču i na zdravlje i raspoloženje ljudi, a posebno bi trebalo da budu oprezni hronični bolesnici.

Prema riječima dr Branke Lazić iz Doma zdravlja “Stari grad”, savjetuje se poseban oprez svima koji su osjetljivi na promjene vazdušnog pritiska, vlažnosti, temperature, hroničnim bolesnicima, naročito onima sa plućnim bolestima, asmatičarima ili onima koji boluju od hroničnog bronhitisa.

“Hronični bolesnici uglavnom imaju svoju terapiju, koju treba da poštuju”, rekla je dr Lazić za “Tanjug”.

Njima se preporučuje da smanje boravak napolju u uslovima nagle promjene vremena, a u slučaju gripa ili virusa da smanje aktivnosti, uzimaju dosta tečnosti, a prije svega, da se pridržavaju savjeta ljekara.

Dr Lazić je dodala da se važno da se intenzivno prate akutne respiratorne infekcije, a svima onima koji imaju kašalj, kijavicu ili povišenu temperaturu savjetuje da se pridržavaju uputstva ljekara i da se, ukoliko to nije neophodno, ne kreću previše u prostorijama gdje ima mnogo ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA