Život i stil
Vožnja rolera efikasnija od trčanja Ukoliko imate problem sa kilogramima, vožnja rolera je efikasnija za topljenje kalorija od plivanja, skijanja i igranja tenisa. Prema nedavnim istraživanjima za nijansu je bolja i od trčanja.
# Shutterstock

Ukoliko imate problem sa kilogramima, vožnja rolera je efikasnija za topljenje kalorija od plivanja, skijanja i igranja tenisa. Prema nedavnim istraživanjima za nijansu je bolja i od trčanja.

Fizička aktivnos je neizostavna kada govorimo o zdravom stilu života. Bezbroj je načina kako da se pokrenemo, a motiva još više.

Za vožnju rolera ne postoji starosna granica, ni donja ni gornja. Uz malo truda može se mnogo postići. A šta se sve postiže vožnjom rolera, u to možete i sami da se uverite, samo je bitno da počnete.

Pomaže kod mršavljenja
Vožnjom rolera u trajanju od 30 minuta, ujednačenim ritmom, možete da istopite između 210 i 310 kalorija, dok ćete sa 30 minuta intezivnog roleranja istopiti oko 450 kalorija.

Žena od 75 kilograma u jednom minutu vožnje rolera istopi devet kalorija, odnosno 270 kalorija u 30 minuta. Što brže vozite, to ćete istopiti više kalorija. Još je bolja vest da se tokom vožnje rolera masno tkivo pretvara u mišiće.

Učvršćuje zadnjicu, noge i ruke
Pokreti nogu pri ovom vidu aktivnosti idealni su za jačanje bedara, kvadricepsa i podizanje gluteusa. Ali roleranje je odlična vježba i za ruke jer njima morate da održavate ravnotežu pri čemu koristite mišiće ruku. Kombinacija čvrstih mišića i dobre koordinacije obezbijediće vam gipkost kako starite.


Povećava izdržljivost
Rolere možete da vozite satima, a da se ne umorite. Na početku vozite 30 minuta do dva sata nedjeljno da biste stekli dobru ravnotežu i poboljšali reflekse i navikli se na osjećaj lakoće i slobode koji pruža vožnja rolera.

Ako želite dodatno da povećate svoju izdržljivost vozite na laganoj uzbrdici. Nakon nekog vremena primijetićete da možete da vozite sve duže bez osjećaja iscrpljenosti.

Poboljšava koordinaciju i ravnotežu tela
Vožnja rolera povećava fleksibilnost tijela, a time i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost "tjera" vas da dovedete tijelo u ravnotežu. Pri tome morate da koristite snagu abdominalnih i mišića donjeg dijela leđa.

Jača srce i odlična je kardio-vežba
Pola sata vožnje ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti. Roleranje je za srce idealan trening.

Popravlja raspoloženje
Brzi pokreti koji se ponavljaju pomažu vam da budete bolje fokusirani i vašem mozgu pružaju odmor od zvukova kojima smo konstantno okruženi.

Ne opterećuje zglobove
Fluidni pokreti kod roleranje sprječavaju oštećenje zglobova koje se može dogoditi kod aktivnosti kao što su trčanje i ples. U poređenju sa trčanjem, roleranje za 50 odsto manje opterećuje zglobove, ono poljšava njihovu pokretljivost.

(livestrong.com)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.