2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Migrantska kriza: Oružane snage BiH neće čuvati državnu granicu

U Sarajevu nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. 

Većinom glasova prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2019. godinu. 

Također na sjednici odbijena je delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom Dom naroda Parlamenta BiH poziva Predsjedništvo BiH da, u najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative, donese Odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH na državnoj granici s cilјem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavlјanju ilegalnih prelazaka državne granice i osiguranja sigurnosti za sve narode i građane BiH. 

- OGLAS -
  

Delegat Bećirović ovom prilikom kazao je da je migrantska kriza goruće pitanje u BiH.

– Da sam u mogućnosti da odlučujem stavio bi ovo kao prvu tačku dnevnog reda. Krajnjenje je vrije da se prekine sa ignorisanjem. Vrijeme je da se počne djelovati odgovorno i državnički. POčele su padati i ljudska glave, moramo djelovati. Danas u BIH imamo hiljade ljudi za koje ne zanmo ni ko su ni šta su. Moramo pozvati Predsjedništvo da odobri učešće Oružanih snaga u čuvanju državne granice. Ovakve odluke donose i druge države. nedostaje preko 1.200 ili 1.300 državnih graničnih policajaca – istakao je Bećirović. 

Dodao je da se zna kako se ovo može staviti pod kontrolu. 

– Šta je cilj HDZ-a i SNSD-a koji glasaju protiv, da se destabilizira BiH. Sve odbijate i rušite sve, a ništa ne nudite. ovo nije tema za međustranačka prepucavanja – poručio je Bećirović. 

Delegat Zlatko Miletić kazao je da je ideja Bećirovića dobra. 

 

  / 

– Trebamo zamoliti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i druga dva člana da pomognu Graničnoj policiji BiH. Ne u smislu da vojnici s puškom stoje tamo, Graničnoj policiji treba pomoć u zaprečavanju ilegalnih prelazaka i mjesta na kojima se dešavaju. Vrlo bitno je da u najezdi migranata dnevni protok na migranata na istočnoj granici je bio 200-250, a sad je pao na 80-100 prelazaka. Dakle nije dovoljno ono što radi granična policija u saradnji s MUP-om RS-a – istakao je Miletić.

Delegat Mladen Bosić kazao je da je ovo vrlo značajna tema koju je vlast stavila pod tepih. 

 

  / 
 
Vlast na nivz BiH ne funkcioniše, odnosno Savjet ministara BiH. Svaka čast Bevandi koji je uvijek tu, ali mi mjesecima nismo vidjeli predsjedavajućeg Savjeta ministara. Pored toliko problema mi imamo prijedlog Savjeta ministara o sudskim taksama kao jedinu inicijativu. vjeđšto se skriva da oni ne funkcionišu. Nemamo niti jednu inicijativu, ne govoreći samo o pitanju izbjeglica – poručio je Bosić. 

Nakon rasprave uslijedilo je glasanje. Većinom glasova odbijena je i ova inicijativa delegata Bećirovića. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA