Život i stil
WHO: Posljedica pandemije bi mogla biti veća pretilost u djece Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u evropskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine
#

Svjetska zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati povećanom pretilošću među djecom.

U izvještaju regionalnog ureda WHO-a, stoji da bi zatvaranje škola tokom zatvaranja moglo negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

- Covid-19 bi mogao utjecati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u europskom području WHO-a, a to je pojava sve češće pretilosti među djecom - rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Dodao je da se prekomjerna tjelesna težina i pretilost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Da bi se izbjegao negativan utjecaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje naučno utemeljenih politika čiji je cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a pritom je, među ostalim mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izvještaju.

Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u zadnje vrijeme postupno popravlja, primjerice u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španjolskoj.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.