Život i stil
Zašto je koristan marker CA-125 u dijagnozi raka jajnika? Sve što trebate znati o CA-125 – tumor-markeru.
#

CA-125 je glikoprotein kojeg u najvećoj mjeri luče epitelne stanice jajnika. U manjoj mjeri luče ga i epitelne stanice nekih drugih organa. U slučaju naglog povišenja njegove razine, izražena je sumnja na tumor jajnika, pa se stoga koristi kao tumorski marker. 

Kako se mjeri CA-125?

CA-125 proizvodi se na površini stanice i oslobađa u krvotok te se njegova razina mjeri pomoću uzorka krvi, urina ili tkiva korištenjem različitih laboratorijskih metoda. Rezultati pretrage gotovi su isti dan.

Određivanje koncentracije tumorskih markera provodi se prije postavljanja dijagnoze, ali ponajprije tokom i nakon završetka terapije te nakon nje periodično, da bi se pravovremeno prepoznalo ponovno javljanje tumora, piše "Kreni zdravo"

Zašto su važna serijska testiranja? 

Ako se CA-125 marker određuje da bi se utvrdio uspjeh terapije ili da bi se vidjela ikakva promjena u negativnom smjeru, njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima, najčešće svaka tri mjeseca.

 

Tako se može procijeniti kojom brzinom rak napreduje, odnosno je li uopće riječ o raku. Takva serijska testiranja puno su značajnija u odnosu na pojedinačna mjerenja razina tumorskih markera jer omogućuju pomno praćenje pacijenta.

Osobito se preporučuju rizičnim skupinama: ženama koje su već bolovale od zloćudnih bolesti, onima u čijoj je obitelji bilo oboljelih od raka dojke, jajnika ili maternice te ženama koje nisu rađale, koje su kasno rađale i onima koje su kasno ušle u menopauzu.

Koja je normalna vrijednost CA-125 markera? 

Normalna razina CA-125 u serumu je do 35 U/ml. On je znatno povišen kod svih oboljelih od uznapredovalog raka jajnika, pa te vrijednosti imaju veliko značenje u praćenju oboljelih.

No ako se nakon provedene terapije vrijednosti CA-125 snize na normalnu, to ne znači nužno i konačno izlječenje. Oko 50% liječenih od raka jajnika s normalnim vrijednostima CA-125 ima najvjerojatnije rezidualnu (ostatnu) bolest, stoga je pacijent dužan redovno ići na kontrole.

Uprkos tomu, CA-125 ima značenje u prognozi bolesti. Ako se nakon pravilnog hirurškog zahvata i tri ciklusa hemoterapije CA-125 snizi na normalnu razinu, bolesnice imaju puno veću šansu za preživljavanje, nego one kod kojih sporije dolazi do pada vrijednosti CA-125.

Koliko je CA-125 test precizan u dijagnozi raka jajnika? 

Povišenje razine CA-125 nije specifično samo za epitelni rak jajnika nego su njegove vrijednosti povišene i kod drugih patoloških stanja, npr. karcinoma jetre, gušterače, pluća, debelog crijeva, želuca, probavnog trakta, maternice, jajovoda, dojke i karcinoma endometrija.

 

Povećane vrijednosti CA-125 utvrđene su i kod malog postotka zdravih te kod osoba s oboljenjima koja nisu zloćudna, kao što su endometrioza, cistična i druge nemaligne bolesti jajnika, upalne bolesti zdjelice te ciroza jetre. Utvrđeno je i povećanje CA-125 tokom menstrualnog ciklusa i prvog tromjesečja u trudnoći.

Nažalost, kod žena mlađih od 45 godina, povišene vrijednosti CA-125 u više od 95% slučajeva posljedica su drugih patoloških stanja i nemaju nikakvo dijagnostičko značenje u otkrivanju raka jajnika.

Tako je u slučaju većine tumorskih markera. Oni nisu dovoljno specifični i osjetljivi da bi se pomoću njih dijagnosticirao rak, naročito ne prije pojave simptoma.

Za dijagnozu zlatni standard ostaje biopsija dok tumorski markeri imaju većinsku ulogu u kasnijem postterapijskom praćenju.

Kako se pripremiti za pretrage? 

Nije potrebna posebna priprema. No ne preporučuje se testiranje za vrijeme redovnog mjesečnog krvarenja, jer to može biti uzrok povišenih vrijednosti CA-125.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.