Život i stil
Zašto je važna hidratacija tokom vježbanja? Hidratacija tokom dana je obavezna, jer gubimo vodu kada dišemo, znojimo se...
#

Ako ne pijete dovoljno vode dnevno, možete iskusiti niz neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, problemi s koncentracijom...

Šolja tečnosti

Hidratacija tokom dana je obavezna, jer gubimo vodu kada dišemo, znojimo se... Ovo posljednje je posebno važno uzeti u obzir kada je riječ o vježbanju. Hidratacija je ključna kada vježbate.

Vježbanje pomaže da vaše tijelo bude jače i zdravije, a ako ste pravilno hidrirani, vaše tijelo će se moći lakše kretati. Pravilna hidratacija vam također pomaže da se brzo oporavite od treninga i spriječite grčeve tokom aktivnosti. U idealnom slučaju, trebalo bi da idete na trening hidrirani.

Za optimalne performanse treninga, preporučuje se da pijete šolju tečnosti na svakih deset-dvadeset minuta vježbanja, kako biste nadoknadili tečnost koju gubite. Podjednako je važno hidrirati se prije, tokom i poslije vježbanja. Možete se izmjeriti prije i poslije treninga, da vidite koliko ste vode izgubili kroz znoj i disanje.

Nekoliko faktora

Neophodno je shvatiti da nemaju svi iste potrebe za hidratacijom. Koliko vode treba da pijete dnevno zavisi od nekoliko faktora, kao što su klima u kojoj se nalazite ili od vaše težine, tako da nije dobro automatski pratiti tuđe šeme hidratacije, već treba pratiti svoje tijelo. 

Vrste vježbi, također, zahtijevaju različitu hidrataciju. Opušteni trening joge ili pilatesa u hladnoj prostoriji zahtijevat će da pijete manje vode u poređenju s treningom visokog intenziteta.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.