6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Akar: Nema govora o povlačenju turskih snaga iz Idliba

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je na sastancima turskih i ruskih delegacija u velikoj mjeri postignuta saglasnost o primirju u sirijskom Idlibu, ali je i upozorio da će Turske oružane snage žestoko odgovoriti ako snage režima Bashara al-Assada prekrše primirje, javlja Anadolu Agency (AA).

U društvu načelnika Generalštaba Yasara Gulera i komandanata kopnenih, zračnih i pomorskih snaga Turske, Akar je posjetio ASELSAN, kompaniju koja za tursku vojsku proizvodi taktičku opremu i odbrambene elektronike sisteme.

Naglasivši važnost jačanja domaće vojne industrije, resorni turski ministar Akar je kazao da je Turska napravila ogromne iskorake na tom polju i da nastoji što više osavremeniti tu industriju sa pametnim elektroničkim sistemima.

- OGLAS -

On je kazao da Turske snage trenutno vode borbu protiv terorizma na sjeveru Iraka i Sirije.

“U Siriji imamo dogovore s Rusima i Amerikancima. I Rusi i Amerikanci se pridržavaju dogovora, ali postoje tamo i neke grupe koje oni ne mogu, neće ili ne žele kontrolirati. Među tim grupama je i YPG/PKK čijih smo blizu stotinu terorista neutralizirali u proteklih deset dana. Te grupe remete mir u toj regiji“, kazao je Akar.

Turska i Rusija su prošle sedmice postigle dogovor o uspostavi primirja u sirijskom Idlibu, a delegacije dvije zemlje nastavile su pregovore u potrazi za trajnim okončanjem sukoba u toj regiji. Akar je kazao da milioni civila u toj regiji bore borbu za golo preživljavanje.

“Potrebno je dobro razumjeti taj proces. To je važno za našu zemlju i za okončanje patnje naše braće u Siriji. Naši pregovori s vojnom delegacijom Rusije dobro se odvijaju. U velikoj mjeri smo postigli dogovor. Trenutno su napadi obustavljeni i traje primirje“, kazao je Akar.

Akar je također kazao da će turske snage žestoko odgovoriti u slučaju da snage Assadovog režima prekrše primirje i nastave napade.

“Prisustvo turske vojske u Idlibu je neupitno. Nema govora o povlačenju, naše snage drže svoje pozicije“, zaključio je Akar.

Turski ministar Akar je kazao da su turske oružane snage poduzele sve potrebne mjere u okviru borbe protiv širenja korona virusa zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jučer proglasila globalnu pandemiju. Takve mjere su viđene i tokom Akarove posjete ASELSAN-u gdje nije bilo rukovanja sa domaćinima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA