Život i stil
Zašto su muškarci podložniji novom koronavirusu? Pregled naučnih dokaza upućuje na to da estrogen, glavni ženski hormon može da poboljša imunološki sistem dok testosteron, muški spolni hormon, smanjuje imunitet.
# Shutterstock

Na samom početku pandemije SARS-CoV-2 bilo je mnogo teorija o većoj podložnosti muškaraca koronavirusu u odnosu na žene. Prema jednoj od njih, muški spolni hormon testosteron ima negativan efekat na imunološki sistem, čineći muškarce osjetljivijima na koronavirus.

Pregled naučnih dokaza upućuje na to da estrogen, glavni ženski hormon može da poboljša imunološki sistem dok testosteron, muški spolni hormon, smanjuje imunitet.

Naučnici su primijetili da žene često imaju manje teške infekcije i imaju značajno jači imunitet za razliku od muškaraca. Pokazalo se da muškarci sa višim nivoom testosterona imaju oslabljen imunitet i proizvode veoma malo antitijela.

Uticaj testosterona

Mnoge studije koje opisuju efekat testosterona na imunološki sistem fokusirane su na jednu imunološku funkciju ili pojedinačne vrste imunoloških ćelija. Ali, imunološki sistem je složen raspored mnogih različitih ćelija, organa i tkiva i u osnovi se može svrstati u dvije kategorije: urođeni imunitet i adaptivni, odnosno stečeni, imunitet.

Urođeni imunitet je brz i nespecifičan. Adaptivni ili stečeni imunitet je složeniji. Potrebno je duže vrijeme, čak nekoliko dana, da stvori antitijela.

Kada muškarci imaju neku infekciju ili su bolesni, nivo testosterona im se smanjuje. U normalnim situacijama sposobnost stvaranja brzog odgovora organizma na lokalnu infekciju ili povrede tkiva aktiviranjem urođenog imunološkog sistema veća je kod muškaraca sa visokim nivoom testosterona.

Glavni faktor u tome koliko infekcija može da postane ozbiljna je da li osoba boluje od neke druge, primarne bolesti. Takođe, neizostavan je i uticaj starosti. Poznato je da se pojava novih bolesti povećava sa godinama.

Starost je glavni faktor rizika za COVID-19 i kod muškaraca i kod žena. Kako muškarci stare, njihov nivo testosterona opada, što daje mogućnost da infekcija kod starijih muškaraca može biti posljedica nižeg nivoa testosterona.

Ukoliko se uzmu u obzir rezultati svih ovih istraživanja postaje jasno da mjerenje samo određenih imunoloških karakteristika u odnosu na testosteron zaista ne predstavlja ukupne imunološke mogućnosti čovjeka.

(Inverse.com)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.