Život i stil
Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku Iako je od nje moguće napraviti sok, marmeladu, žele, sirće i različite kolače, jabuku je najbolje jesti sirovu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima te sadrži gotovo sve nutritijente koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.
#

Na primjer, jedna srednja jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, 14 odsto dnevne doze vitamina C, šest odsto dnevne doze kalijuma i čak pet odsto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete unijeti i polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.

Prije svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka doprinjećete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti da zamijene četkicu, zubnu pastu i konac, jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačavaju zube i sprečavaju razvoj karijesa.

Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabuke smanjuje nivo holesterola u tijelu, što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na nervni sistem (Parkinsonovu bolest karakteriše poremećaj centralnog nervnog sistema), prenosi b92.

Flavonoidi pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, koji ubija ćelije raka, što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog crijeva i jetre.

Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidant zbog koje ona djeluje protivupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time, jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utiču i na disanje, jer konzumacijom pet ili više jabuka nedjeljno značajno unaprijeđujete rad pluća.

Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upiće vodu iz crijeva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.