Život i stil
Zašto trebate redovno jesti japanske jabuke? Japanska jabuka je bogata brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom.
#

Sezona je japanskih jabuka koje su u svijetu poznate i pod imenom kaki jabuka. Porijeklom je iz Azije, a u Kini je više od dvije hiljade godina njen plod poznat kao ljekovito voće.

Kod nas ova voćka narandžaste ili crvenkasto-smeđe boje i nije toliko poznata; uglavnom raste u vrtovima u Hercegovini kao ukrasna biljka.

Koji su benefiti japanske jabuke?

Međutim one ne služe samo kao slatka i ukusna poslastica, već imaju obilje zdravstvenih prednosti, uključujući sposobnost poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, sprečavanja različitih vrsta raka, poboljšanja probave, jačanja imunološkog sistema, smanjenja holesterola, jačanje kostiju, snižavanje krvnog pritiska...

Nadalje, japanske jabuke mogu pomoći vašem tijelu da brže zacijeli, pomoći u mršavljenju, smanjiti upalu i poboljšati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Japanska jabuka je bogata brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom.

Ti vitamini djeluju kao antioksidansi u tijelu kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili prerano starenje, kao što su bore, starosne tačke, Alzheimerova bolest, umor, gubitak vida, slabost mišića i niz drugih stanja. Tim japanskih istraživača objavio je studiju koja podupire zaštitni potencijal određene vrste polifenola koji se nalazi u kori japanskih jabuka, koji igra ključnu ulogu protiv oksidativnih oštećenja u procesu starenja.

Japanske jabuke se mogu jesti svježe, sušene, sirove ili kuhane, što mijenja okus, ali uglavnom su slatke i mekane. Ako se dopusti potpuno dozrijevanje, meso (unutrašnjost japanske jabuke) gotovo se može izvaditi kašikom.

Stablo japanske jabuke posebno lijepo izgleda u kasnu jesen kada otpadne sve lišće, a plodovi ostanu na granama kao najljepši ukras.

Po jednom stablu kaki jabuka daje i do dvjesta kilograma ploda, a na inozemnom tržištu jedan njen plod plaća se i po nekoliko eura.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.