10 C
Sarajevo
19.04.2024

Češka ostaje zatvorena do 22. januara

Češka vlada odlučila je danas da zbog visokog rasta novozaraženih koronavirusom od početka godine, koji je dostigao dnevno 17.668 zaraženih – najviše od izbijanja pandemije, odloži otvaranje i popuštanje strogih sanitarnih mjera do 22. januara.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni rekao je danas poslije sjednice vlade da je moguće da mjere budu još pooštrene.

“Pravila koja smo odredili 27. decembra bi trebalo da daju efekta tokom sljedeće sedmice. Ukoliko se situacija još pogorša vlada će ponovo raspravljati o produžetku krizne situacije zbog epidemije. Mjere uvijek mogu da se koriguju”, kazao je on.

Ministar zdravlja je takođe upozorio Čehe da ako ne poštuju uvedene mjere teško da bi situaciju moglo da poboljša uvođenje oštrijih mjera koje se ne bi poštovale.

- OGLAS -
Strogi lokdaun koji je vlada uvela odmah nakon božićnih praznika u Češkoj je trebalo da traje do 10. januara, međutim od početka godine iz dana u dan padaju crni rekordi novozaraženih, povećava se broj kovid pacijenata u bolnicama a broj mrtvih ponovo prelazi preko 100 dnevno.

U srijedu je otkriveno u testovima 17.668 novozaraženih, u zemlji je trenutno 132.725 aktivnih slučajeva, u bolnicama je trenutno 7.143 kovid pacijenata od kojih je 1.061 u teškom stanju na intenzivnoj njezi ili respiratoru.

U utorak je preminulo 152 oboljelih od Kovida-19, u srijedu za sada 84, ali taj broj će zato što podaci o preminulima kasne biti sigurno veći, a od početka pandemije je u zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminuo 12.621 kovid pacijent.

Ministar Blatni apelovao je danas na Čehe da konačno shvate da je epidemija i mjere za njeno suzbijanje zajednička odgovornost svih.

“Ponavljani antigenski testovi i vakcinacija to su stvari koje nas približavaju normalnom životu”, kazao je ministar zdravlja.

Češka je počela krajem decembra, zajedno sa ostalim zemljama Evropske unije da vakciniše protiv kovida-19, za sada ljekare i osoblje u zdravstvu i stare u domovima i ustanovama socijalne brige.

Od 15. januara na red dolaze svi stariji od 80 godina, a od februara će u sistem rezervacija moći da se prijave i ostali, s tim da su određeni prioriteti prema zdravstvenom stanju ljudi, koga kovid-19 ugrožava više i ko bi zato trebalo da dobije vakcinu prije.

Prvi se u Češkoj vakcinisao pred kamerama, da podstakne sugrađane češki premijer Andrej Babiš, zajedno sa jednom ratnom veterankom iz Drugog svjetskog rata,be a za masovnu vakcinaciju svojih radnika zainteresovane su i neke velike češke fabrike, kao recimo Škoda auto iz Mlade Boleslave.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA