Život i stil
Zavisno od životnog doba: Kad najviše "trese" stres Rezultati pokazuju da smo najviše izloženi stresu u periodu od punoljetstva do 33. godine
#

Stres je jedno od najproblematičnijih obilježja našeg vremena. Riječ je o skupu nespecifičnih reakcija organizma čovjeka na štetne činioce psihičkog (razvod, gubitak drage osobe), hemijskog (otrovi), fizičkog (hladnoća, toplota, buka, vibracije) ili drugog karaktera. Sve reakcije organizma usmjerene su na to da se organizam odbrani ili adaptira na novonastalu situaciju, čime se uspostavlja ravnoteža sa okolinom.

Prvu teoriju o stresu dao je američki endokrinolog Hans Seli 1936. godine. On je na osnovu posmatranja eksperimentalnih životinja došao do zaključka da do nekih bolesti dolazi usled poremećaja ravnoteže u organizmu pod dejstvom spoljašnjih ili unutrašnjih činilaca. Svaki činilac koji utiče na organizam, pozitivno ili negativno, naziva se stresorom, a odgovor organizma na dejstvo stresora naziva se stres reakcijom.

Stres akutne prirode moze biti uzrok problema sa srcem. S druge strane, hrončni stres doprinosi mnogim bolestima među kojima su: povišen krvni pritisak, bolesti štitne žlijezde, šećerna bolest...

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je provelo britansko Udruženje za upravljanje stresom pokazali su da su žene osjetljivije na stres od muškaraca, ali i ukazali na kritično životno doba, piše klix.ba. Rezultati pokazuju da smo najviše izloženi stresu u periodu od punoljetstva do 33. godine. Nakon 33. godine nivo stresa se, prema ovom istraživanju, smanjuje. Prema Američkom institutu za stres, do 90 odsto svih problema sa zdravljem povezano je upravo sa stresom.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.