2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Za sedam dana ubijeno 12 policajaca, među njima dvije žene

Jedna od ubijenih bila je María Sonia Arellano, odlikovana policajka, koja je oteta zajedno sa suprugom i sinom u gradu Irapuato.

Dok su njen sin i suprug oslobođeni, tijelo Arellano kasnije je pronađeno odbačeno i raskomadano.

Moćna kriminalna grupa Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG) saopćila je da stoji iza njenog ubistva, navodi BBC.

- OGLAS -

Brutalno ubistvo Arellano, koja je prije nekoliko mjeseci dobila odlikovanje za policijske zasluge, izazvalo je ogorčenje u Meksiku, gdje ubistva pripadnika sigurnosnih snaga nisu rijetka.

Ova 47-godišnjakinja je u utorak izvedena iz svoje kuće od strane naoružanih ljudi. Njen 27-godišnji sin i suprug, koji je takođe policajac, oslobođeni su sutradan, ali je ona ubijena, a njeno tijelo bačeno u blizini seoskog puta.

Poruka napisana na kartonu i ostavljena pored njenog tijela potpisana je s inicijalima CJNG.

Arellano je bila poznata kao “neustrašiva” među svojim kolegama, a rekla je da je imala ključnu ulogu u borbi protiv lokalne trgovine drogom i krađe nafte u svom rodnom gradu Irapuato.

Na društvenim medijima, mnogi Meksikanci odali su počast ovoj policajki.

Arellano nije bila jedina žena među policijskim službenicima koja je ubijena u gradu ove sedmice. U subotu su naoružani napadači otvorili vatru na dva policijska službenika parkirana u službenom automobilu ispred apoteke. Gabriela Núñez Duarte umrla je od povreda zadobijenih u napadu dok je njen partner ranjen. Još jedan muškarac policajac ubijen je u četvrtak u Irapuatu.

Karteli se uglavnom bave krađom goriva iz glavnih naftovoda smještenih u blizini grada, kao i prodajom droge mještanima i traženje reketa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA