Život i stil
Zbogom lošem zadahu: Zašto se pojavljuje i kako ga se riješiti Ukoliko koristite pogrešnu vodicu za ispiranje usta to može prouzrokovati više štete nego koristi
#

Većina odraslih, ali i djece povremeno ima loš zadah. Loš zadah najčešće je posljedica suvoće usne šupljine. Neprijatan je, pojavi se iznenada, a ponekad ni sami ne shvatamo da ga imamo. Da biste se riješili neugodnog zadaha neophodna je temeljna oralna higijena, a možate napraviti i nekoliko dodatnih poteza.

Plak i bakterije se, posebno noću, nakupljaju na zubima što najčešče izaziva loš dah. Sitne čestice hrane koje ostanu među zubima mogu biti uzrok lošeg zadaha. Ovo može dovesti i do bolesti desni što znači i više lošeg zadaha. Zbog toga prije spavanja detaljno iščetkajte svoje zube i obavezno koristite konac. 

Četkajte i jezik. On je jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha. Studija iz 2018. godine koja je objavljena u časopisu Journal of Applied Oral Science otkrila je da su ljudi koji su četkali svoje jezike u "X" tehnici imali manje bakterija i osjećali da im je dah svježiji. Tehnika X je upravo onakva kakvu biste očekivali, četkajte jezik tako što ćete formirati X u kvadratu, ovaj postupak ponovite šest puta. Osim toga veoma je bitno biti temeljan kod čišćenja jezika bez obzira koju tehniku koristite. Veliku pažnju posvetite prednjem dijelu jezika.

Lošeg zadaha riješićete se i vodom. Suva usta omogućavaju stvaranje bakterija i plaka na vašem jeziku, zubima i obrazima. Bez dovoljno vlage koja ih može oprati, bakterije se množe. Kada osjetite da su vam usta suva, popijte čašu vode. 

Ukoliko koristite pogrešnu vodicu za ispiranje usta to može prouzrokovati više štete nego koristi. Vodice za usta koje sadrže alkohol mogu vam isušiti usta i djeluju trenutno i ne rješavaju problem. 

Ako vas muči konstantni loš zadah, a zubi i desni su vam zdravi, potražite pomoć ljekara. Određeni lijekovi i problemi sa zdravljem poput problema sa sinusima i drugih mogu izazvati loš zadah.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.