11.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Finale istoka: Najveće iznenađenje doigravanja protiv jedne od najtalentovanijih ekipa lige

Kada je počela NBA sezona malo je fanova u finalu istočne konferencije zapravo vidjelo Boston i Miami. Boston su ljudi i mogli zamisliti u finalu konferencije, a osim onih najfanatičnijih navijača iz Miami beacha Heat apsolutno niko nije vidio u finalu.

Kako je sezona proticala a obje ekipe igrale izvanrednu košarku stavovi su se počeli mijenjati, ali svejedno malo je bilo onih koji su mogli zamisliti finale istoka bez Giannisa Antetokoumpa i njegovih Bucksa.

Heat: Rad, rad i rad

Franšiza koja već godinama odbija da namjerno gubi i krene u potpunu rekonstrukciju momčadi je konačno nagrađena. Miami Heat je prvi put u konferencijskom finalu još od odlaska Lebrona Jamesa i raspada velike trojke (James, Wade i Bosh). Ne samo da je Miami nagrađen zbog sistematskog rada i mentaliteta porodice koji vlada unutar franšize, nego je i najbolji primjer da rad uvijek bude nagrađen.

- OGLAS -

Pred početak je došao Jimmy Butler, igrač čije fanatične radne navike apsolutno niko nikad nije dovodio u pitanje, ali isto tako igrač u čije su sposobnosti da bude lider i apsolutni vođa na terenu rijetki vjerovali. Butler je u prethodna dva tima u koja je igrao stvorio toksičnu atmosferu u svlačionici, jer je bio stalno nezadovoljan radom i zalaganjem svojih saigrača.

U Miamiju Butler je našao dom, svaki igrač Heata ove sezone dijeli Butlerovu opsesiju radom i zalaganjem. Gledajući čisti talenat koji Miami ima teško da bi bili blizu ove pozicije gdje se danas nalaze. Ali, nevjerovatna borbenost i timska igra je ugušila trenutno najboljeg igrača lige i jedan od najboljih napada u NBA. Sposobnost trenera Spoelstre da pravi male, naizgled nebitne prilagodbe i izbacuje protivnika iz ritma se pokazala neprocjenjivo važnom. Iz utakmice u utakmicu Miami je pravio sitne promjene i oduševljavao svijet.

- Advertisement -

Goran Dragić koji je treći najbolji igrač Miamija briljira u ovom play-offu je rekao da je tajna njihovog uspjeha što imaju savršen mix. Imaju superstara u Butleru, all-stara u Adebayu (nova verzija legendarnog Garnetta), skupinu veterana koji znaju kako se pobjeđuje u doigravanju i mlade igrače koji igraju bez trunke straha. 

Agencija / 
Celticsi: Mladi igrači konačno napravili iskorak

Prije dvije godine mladi igrači Boston Celticsa su oduševili košarkaški svijet na način kako su igrali bez tada prve zvijezde Kyrie Irvinga. Već tada je bilo jasno da Celticsi imaju ogromne talente i zalog za budućnost u Tatumu i Jaylenu Brownu.  Očekivalo se tada od Bostona da već sljedeće godine sa zdravim Irvingom i oporavljenim Haywardom naprave novi iskorak i da se vrate na tron istoka.

Pokazalo se da su ta očekivanja preuranjena. Ekipa nije izgledala isto s Irvingom, i hemija koja ih je krasila godinu ranije kao da je nestala. Postalo je jasno da Irving nije vođa kakvog je Boston priželjkivao pa je početkom sezone pušten u Brooklyn Netse a kao njegova zamjena doveden Kemba Walker. Walker iako za nijansu lošiji igrač od Irvinga, je mnogo bolja osoba za svlačionicu i rad sa mladim zvijezdama.

Rezultat je bio očigledan, Boston je ove godine imao tri igrača sa preko 20 poena po utakmici (Tatum, Walker i Brown). Što je još bitnije za Boston imaju izuzetnog trenera, sa velikim play off iskustvom, i nekog ko se sigurno ne boji stati na crtu Eriku Spoelstri. Boston je poput Miamija, bio impresivan u dosadašnjem doigravanju, bez obzira na činjenicu da su protiv Toronta morali igrati sedam utakmica.  Celticsi imaju tim koji može parirati Heatu, a imaju i jednog od najboljih defanzivaca u ligi u liku Marcusa Smarta koji će dobiti zadatak da uspori Butlera koji igra najbolju košarku života.

Agencija / 
Ko je favorit?

Da se ovo pitanje postavilo prije početka sezone, odgovor bi bio jasan – Boston Celticsi. Ipak, danas blagu prednost treba dati Miami Heatu, dosad najveće iznenađenje doigravanja igra vrhunsku košarku. Miami je dosad u play-offu upisao samo jedan poraz, prvo su pomeli izuzetno nezgodnu Indianu, a onda su rastavili na proste faktore najbolju ekipu lige ove sezone.

Jedna stvar je sigurna, očekuje nas izuzetno uzbudljiva serija, dvije borbene ekipe sa dva izvrsna trenera. Serija bi se vrlo lako mogla pretvoriti u šahovsku bitku Spoelstre i Stevensa, a obojica su majstori svog zanata.

Večeras u 00:30 po našem vremenu počinje finale istoka, a utakmicu možete pratit na Arena Sport 1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA