Život i stil
Zenica - U akciji 'Nemoj da zakasniš' promoviran značaj preventivnih pregleda Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BiH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.
# Fena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizirao je ove subote zumba party pod nazivom "Nemoj da zakasniš", a zajedničkim treningom promovirana je tjelesna aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BiH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

- Preventivni pregled je, prema svim podacima, ono što primarno spašava živote i zdravlje, jer većina karcinoma i drugih bolesti je izlječiva i do sto posto, ako se otkriju na vrijeme. S druge strane, dokazano je da povećanje fizičke aktivnosti, pogotovo u doba kad se sati i dani provode za računarom, telefonom ili televizorom, automatski znači i smanjenje rizika za oboljenje - kazala je rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ Elma Kuduzović.

Predstavnice Instituta su prolaznicima i posjetiocima dijelile edukativni materijal o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko-dobojskog kantona kao i privjeske sa porukom „Nemoj da zakasniš“.

- Ovim motom želi se poslati poruka svim zdravim ženama da se informišu, te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda. Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze, jer se prekasno počne liječenje, kad se rak već proširio - dodala je Kuduzović.

Statistika pokazuje da se više od 90 posto žena s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.