Život i stil
Znate li kako se pravilno čuva đumbir? Prije nego ga potopite u alkohol, korijen đumbira ogulite nožem ili aparatom za guljenje povrća te takođe uklonite osušene dijelove.
#

Dva su načina na koje ljudi obično kupuju đumbir – ili ga kupimo namjerno više, kako se svakog dana ne bi smo morali vraćati u trgovinu po još ili krivo odredimo i kupimo više nego što ga treba i onda ostanemo s viškom kojeg nemamo kako potrošiti. Bilo kako bilo, sljedeći korak je njegovo čuvanje za drugu upotrebu…

 Sljedeći put kad ostanete s viškom đumbira u ruci, nemojte ga ostaviti u posudi s ostatkom voća i nemojte ga spremiti u frižider već ga sačuvajte u teglici i potopite ga alkoholnim pićem – votkom ili rižinim vinom, navodi All Recipes.

Ova kulinarska stranica smata da je ovo najbolji testirani način čuvanja spomenute namirnice i garantuje da ćete tako sljedeći puta imati svjež komad koji će dati intenzivan miris i okus spreman za kuhanje.

Kako pravilno čuvati đumbir?

Prije nego ga potopite u alkohol, korijen đumbira ogulite nožem ili aparatom za guljenje povrća te takođe uklonite osušene dijelove. Nakon što ga ogulite, korijen možete u teglu staviti u jednom komadu ili ga možete nasjeći na nekoliko manjih kako bi što više đumbira stalo u jednu teglicu. Zatim treba dodati alkohol, a kako biste ga ponovno koristili sve što treba je – izvaditi ga i osušiti i on je spreman za daljnju upotrebu.

Osim samog đumbira, nakon nekog vremena moći ćete koristiti i tekućinu, odnosno alkohol u kojem se nalazi. Sve što treba napraviti je s vremena na vrijeme probati je, da ne pokupi previše okusa i mirisa od đumbira i zatim je iskoristiti u spremanju koktela ili nekog drugog pića, a teglicu ponovno dopunite novom dozom alkohola.

Dakle, osim što nećete više bacati nepotrošeni đumbir, ovom tehnikom sačuvaćete njegov okus i teksturu, imaćete spremnu, već oguljenu namirnicu koju samo treba uvrstiti u novi recept, a s vremenom ćete moći probati i napitak koji će nastati miješanjem odabranog alkohola i đumbira.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.