7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Field: Mostar je bez izbora 11 godina, to nije normalno!

 

Njegov blog prenosimo u cjelosti:

Vladavina prava. Taj izraz čujem skoro svaki dan, a koristim ga skoro jednako često. To je osnova pritužbi građana, uzajamnih optužbi između političara i kritika civilnog društva. Vladavina prava je najvažnija stavka nedavnog mišljenja Evropske komisije o BiH. Nisam siguran da znamo značenje tog izraza kada ga koristimo, a siguran sam da se često i ne slažemo oko samog značenja. Ali, znam da je bitna. Engleski filozof John Locke jer prije više od tri vijeka rekao – “gdje prestaje zakon, počinje tiranija“.

Puno je umova koji su kvalificiraniji od mene, pravnih stručnjaka, koji mogu govoriti o tradiciji i istoriji ovog koncepta. Za mene, dosta toga se može svesti na prilično jednostavnan koncept: niko nije iznad zakona. Ista pravila trebaju se primjenjivati za sve, bez obzira na položaj, uticaj ili bogatstvo.

- OGLAS -

Vjerujem da ovaj koncept velikim dijelom objašnjava razloge zbog kojih su građani najčešće frustrirani ili ljuti u situacijama kada nema vladavine prava, ili je ona neadekvatna. Kada je neko u prilici da izbjegne odgovornost zato što zna nekoga, ili zbog svoje pozicije, to vrijeđa naše osnovno poimanje pravde. Ako neko može počiniti krivično djelo, zloupotrijebiti položaj, ili neraditi svoj posao – a za sve to nema nikakvih posljedica, koja je naša motivacija da igramo po pravilima?

Kada razgovaram sa građanima ove zemlje o tome šta bi voljeli da se promijeni, ili zašto stalno raste broj onih koji razmišljaju o odlasku – čujem izraze kao što su pravičnost idostojanstvo. Ovo nisu apstraktni pojmovi. Pravičnost znači da se, kao najbolji kandidat, ne morate pridružiti političkoj stranci da bi imali šansu da radite u javnoj administraciji. To znači da ne morate dati mito da smanjite rizik od stalnih “inspekcija” ili poziva na sud. To znači da se o javim ugovorima odlučuje po principu isplativosti, a ne veza. Dostojanstvo znači pristup medicinskoj njezi na koju vi i vaša porodica imate pravo, bez da morate davati “poklone” ili uzvraćati uslugu. To znači da znate da se diploma za koju ste se vi dobro namučili i naporno učili, ne može jednostavno kupiti ili falsificirati.

Sva ova pitanja potpadaju pod vladavinu prava. To je puno više od sistema sudova, iako je to ključni i vrlo vidljivi dio vladavine prava. Ovdje se govori o konzistentnoj primjeni poznatih pravila u svakodnevnom životu, te o duhu i principima koji stoje iza tih pravila, a ne o najnižem mogućem prihvatljivom standardu. Ovo je posebno važno za javne zvaničnike, koji bi trebali biti primjer svima, i biti otvoreni za ovakve provjere. Nezavisnost ne znači da ne možete biti predmet provjera.

Šta mi možemo uraditi? Veliki je broj sjajnih pojedinaca i organizacija koje rade kako bi ova pitanja stavili na centralno mjesto, i svi oni zaslužuju našu podršku. Korupcija ne voli transparentnost, i što više građani razmjenuju i naglašavaju ove prakse, to bolje. Građani mogu i trebaju očekivati više od onih koje su izabrali i koje finansiraju iz poreza na njihova primanja.

Uz ovaj pritisak od dole prema vrhu, potrebna je i podrška ostalih. Ujedinjeno Kraljevstvo je, u sklopu svojih povećanih fondova za BiH, pitanje vladavine prava stavilo na centralno mjesto, uključujući profesionalizaciju sudija i tužilaca, jasna pravila o sukobu interesa, transparentno javno finansiranje, zaštitu prijavljivača korupcije i novinara, efikasnije sudove, bolju koordinaciju policije, smanjenje administrativih opterećenja na kompanije i pojedince, depolitizaciju javnih kompanija i efikasne mjere protiv diskriminacije.

Također snažno pozdravljam jasan fokus Mišljenja EU po pitanju vladavine prava, i neophodnost napretka u tom polju sa ciljem daljeg napredovanja na putu ka EU i poboljšanja svakodnevnog života u BiH. Neki od primjera su:

Rezultati u proaktivnim istragama, optužnicama, krivičnim gonjenjima i presudama u slučajevima korupcije

-Transparentnost u procesu privatizacije
-Efikasna saradnja agencija za sprovedbu zakona
-Nezavisno pravosuđe i Visoko sudsko i tužilačko vijeće
-Jednakost i nediskriminacija građana putem zaštite ugroženih grupa
-Profesionalna i depolitizirana državna služba
-Sloboda izražavanja, uključujući i medije i zaštita novinara

Povjerenje građana u vladavinu prava počinje čim se najave izbori, i bilo mi je drago vidjeti da Mišljenje naglašava kontinuirani neuspjeh u poboljšanju izbornog sistema u BiH, uključujući i neodržavanje izbora u Mostaru u zadnjih 11 godina. To nije normalno. I daleko je od standarda koji se očekuju od bilo kog demokratskog društva.

A to nas vraća na ideju da niko nije iznad zakona. Više nego bilo šta drugo, ovo je test koji pokazuje da li se neka zemlja kreće u pravom pravcu. Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi prijatelji su spremni da pomognu ovoj zemlji da se to ostvari. Njeni građani to žele. A svima nam je bitno.

I Fought The Rule of Law, and The Rule of Law Won, *posuđeno od The Clash

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA