Život i stil
Znate li šta je bolest masne jetre? Obično izostaju simptomi, ali jedan može biti uočljiv Ova bolest u najranijim fazama ne mora uopće pokazivati simptome.
#

Kao što naziv govori, bolest masne jetre uzrokovana je viškom masnoće u jetri. Ova bolest u najranijim fazama ne mora uopće pokazivati simptome. Međutim, kako napreduje, može oštetiti jetru, što na kraju rezultira određenim znakovima, od kojih je jedan posebno uočljiv.

Uznapredovala bolest masne jetre može dovesti do ciroze, a jedan od simptoma posebno je vidljiv tokom mokrenja. Riječ je o neobičnoj boji urina. Prema Klinici "Cleveland", smeđi ili narandžasti urin jedan je od simptoma bolesti masne jetre.

"To se događa kada se u tijelu nakupi previše bilirubina, tvari koja nastaje tokom procesa razgradnje crvenih krvnih zrnaca koje jetra ne razgrađuje kako treba, odnosno normalno", objašnjavaju stručnjaci.

Uobičajeni simptomi masne jetre u ranoj fazi uključuju gubitak apetita, osjećaj slabosti ili umora, mučninu, povišenu tjelesnu temperaturu i neočekivani gubitak težine.

 
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.